settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о томе да си супруг хришц́анин?

srpski
Одговор


Библија толико говори о хришћанским супрузима, да би се о свему томе могла написати књига. У ствари, о томе је написано неколико књига. Овај чланак даје кратак преглед.

Најјаснија слика хришц́анског супруга представљена је у Ефесцима 5:15–33. Ово је суштина онога о чему апостол Павле говори када објашњава шта значи бити у Христу, односно бити у исправном односу са Богом. Павлова упутства хришц́анској жени, почевши од 23. стиха, објашњавају да она у свом мужу треба да препозна врсту вође какав је Христос био својој вољеној цркви. Две реченице касније (стих 25) Павле говори исту ствар директно супругу хришц́анину. Дакле, хришц́ански модел супруга, је сам Исус Христ. Другим речима, Бог очекује од хришц́анских мужева да воле своје жене пожртвовано, потпуно и безусловно, на исти начин на који наш Спаситељ воли нас.

Од хришц́анског мужа се очекује да буде спреман да да све, чак и своју крв ако је потребно, за добробит и благостање своје жене. Божји план је да муж и жена постану једно (Марко 10:8), тако да оно што муж има припада жени. У љубави нема себичности (1. Коринц́анима 13:5); постоји само давање. Осец́ање хришц́анског мужа према својој жени превазилази заљубљеност, романсу или сексуалну жељу. Однос се заснива на истинској љубави — богомданом духу жртве који одражава Бога. Хришц́анског мужа више занима добробит своје жене него сопствена. Он промовише њено духовно благостање као сунаследника вечног живота (1. Петрова 3:7). Он не пита шта може да добије од ње, вец́ размишља шта може да буде и шта може да уради за њу.

Ефесцима 5 описује како је један хришц́ански муж који је пун љубави, оруђе Христове љубави према својој жени, а истовремено је и модел Христове љубави према Његовој цркви. Каква је то част! И каква одговорност. Један човек може да испуни такав изазов само ако се потчињава живој снази Исуса Христа. Зато се он мора ослонити на снагу Светог Духа који у њему пребива (Ефесцима 5:18) и из поштовања према Христу се подвргнути служби својој жени (стих 21 и остатак одломка).

Много пута хришц́ански муж је такође отац. Улоге мужа и оца су испреплетене. Бог је створио мушкарца и жену као сексуалне особе из раличитих разлога. Један је да нам пружи радост одржавања расе, насељавања земље генерацијама људи који носе Божје име и одражавају Његов лик. Погледај 1. Мојсијеву 1:27–28 и 2:20–25, заједно са 5. Мојсијевом 6:1–9 и Ефесцима 6:4. Породица — хришц́анска породица — је у срцу Божјег плана за човечанство и сам је темељ људског друштва. Муж је глава те породице. Баш као што један хришћански супруг не може да воли и води своју жену одвојено од силе Духа Светога, исто тако он не може да воли и васпитава своју децу у Господњој мудрости, мимо силе Светог Духа. Супрузи и очеви носе дубоку одговорност и привилегију. Када траже Бога и следе Његово вођство, они добро служе својим породицама и одају част Христовом имену.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија говори о томе да си супруг хришц́анин?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries