settings icon
share icon
Питање

Шта треба да тражим од девојке хришц́анке?

srpski
Одговор


Врста забављања која се данас виђа се не помиње у Библији. Уместо тога, Библија говори о принципима за брак. Данашње забављање је начин на који мушкарци и жене процењују једни друге као потенцијалне супружнике. То значи да девојка хришц́анка треба да буде, пре свега, потенцијални брачни партнер. Хришц́анин би требало да тражи жену са којом би провео живот, а не само некога са ким би се забављао. Ако мушкарац није спреман да се ожени, не би требало да тражи девојку хришц́анку.

Када мушкарац тражи девојку, најважнији квалитет који она мора да поседује (као његова потенцијална будуц́а супруга и особа која ц́е имати велики утицај у његовом животу) јесте спасење у Господу Исусу Христу и живот који се живи у послушности Њему. У 2. Коринц́анима 6:14, Павле нам каже да не будемо „у неједнаком јарму“ са неверницима. Ако жена нема веру у Исуса Христа, хришц́анин би био немудар да је сматра девојком и/или женом.

Међутим, само зато што је жена хришц́анка, она није нужно савршена за било ког хришц́анског мушкарца. Важно је узети у обзир и друге аспекте „једнаког јарма“. На пример, слични духовни циљеви, доктринарна веровања и поглед на живот су изузетно важни аспекти. Поред тога, мудро је размишљати о практичнијим стварима као што су ниво енергије, заједнички интереси и очекивања о породици и начину живота. Многи мушкарци се жене само на основу емоционалне или физичке привлачности, а то може довести до катастрофе.

Библија даје неке смернице о томе какав карактер мушкарац треба да тражи код девојке хришц́анке. Хришц́анка ц́е показати дух потчињености Господу. Апостол Павле каже женама да се покоравају својим мужевима као Господу (Ефесцима 5:22-24). Ако није у стању да се покори Господу, она вероватно нец́е видети вредност потчињавања свом мужу када за то дође време. Важно је запамтити да је карактер покорности духовни квалитет, а не особина личности. Слатка личност не мора нужно одговарати покорном духу, а ни енергична или јака личност не мора нужно одговарати вољном духу. Жена ц́е бити покорна у оној мери у којој је под утицајем Божијег Духа и биц́е под утицајем Његовог Духа у мери у којој Га воли и проводи време у Његовој Речи.

Хришц́анка треба да ради у корист свога мужа и да му буде благослов. Она ц́е бити његова помоц́ница, према најранијем библијском примеру постављеном за Адама и Еву. Она би требало да буде одговарајуц́а помоц́ница за његову мисију и позив. Ако је позван да буде пастор или мисионар, на пример, треба да потражи девојку хришц́анку која осец́а исти позив. Ако осец́а јаку жељу за великом породицом, требало би да нађе жену која осец́а исто. Али највише од свега, према позиву који је постављен пред све нас да будемо посланици за Христа (2. Коринц́анима 5, 20), мушкарац треба да изабере жену која ц́е му помоц́и, а не ометати га у томе. Она треба да покаже посвец́еност молитви (1. Солуњанима 5:16), охрабрењу (1. Солуњанима 5:11), служењу другима (Јеврејима 6:10) и мудрости која долази из познавања Божје Речи (Колошанима 3:16). Ово је врста жене која ц́е заиста бити од помоц́и хришц́анском мушкарцу.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта треба да тражим од девојке хришц́анке?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries