settings icon
share icon
Питање

Шта је то хришћанско ученичество?

srpski
Одговор


По дефиницији, ученик је следбеник, онај који прихвата доктрине неког другог и поможе у њиховом ширењу. Хришћански ученик је особа која прихвата добру вест Исуса Христа и помаже у њеном ширењу. Хришћанско ученичество је процес у коме ученици расту у Господу Исусу Христу и су опремљени Светим Духом, који пребива у нашим срцима, да превазиђу притиске и искушења садашњег живота и да све више личе на Христа. Овај процес тражи од верника да оговоре на потицаје Светог Духа да истраже своје мисли, речи и дела и да их упореде са Божијом Речју. Зато је неопходно да смо у Божијој Речи свакодневно, да је изучавамо, да се молимо кроз њу и да јој будемо послушни. Исто тако, треба да смо увек спремни да дамо сведочанство о разлогу наше наде (1 Петрова 3:15) и да учимо друге да ходају у Христу. Према Светом Писму, да си Христов ученик подразумева лични раст који се карактерише на следећи начин:

1. Да ставим Христа на прво место у свему (Марко 8:34-38). Христов ученик треба да буде одељен од света. Наш фокус треба да је Господ и да му будемо угодни у свакој области нашег живота. Треба да се одеркнемо своје себичности и да будемо Христо-центрични.

2. Да следим Христово учење (Јован 8:31-32). Ми морамо бити послушна деца и извршиоци Божије Речи. Послушност је највиши тест вере у Бога (1. Самуилова 28:18), и Исус је савршени пример послушности током свог живота на земљи, јер је живео у потпуној послушности Оцу, чак до смрти (Филипљанима 2:6-8).

3. Да доносим плод (Јован 15:5-8). Није наш посао да доносим плод. Наш посао је да пребивамо у Христу, и ако то чинимо, Свети Дух ће донети плод, који је резултат наше послушности. И док постајемо све послушнији Господу и учимо да ходимо Неговим путевима, наши животи ће се менајти. Највећа промена ће се десити у нашим срцима, чији резултат ће бити ново понашање (мисли, речи, дела) као израз те промене. Промена коју тражимо ће се десити изнутра, кроз силу Светог Духа. То није нешто што можемо изазвати сами.

4. Љубав према другим ученицима (Јован 13:34-35). Казано нам је, да је љубав за друге вернике доказ да смо део Божије породице (1. Јованова 3:10). Љубав је дефинисана и објашњена у 1. Коринћанима 13:1-13. Ови стихови нам показују да љубав није емоција; дело је. Ми треба да правимо нешто и да будему укључени у процес. Надаље, речено је да треба да мислимо више за друге него за себе и да се бринемо за њихове интересе (Филипљанима 2:3-4). Следећи стих у Филипљанима (стих 5) заиста сажима шта треба да радимо што се тиче свега у животу: "у себи носите исту мисао коју је Исус Христос носио." Какав савршен пример је Он за нас у свему што треба да радимо у нашем хришћанском животу.

5. Евангелизација – да чинимо друге ученицима (Матеј 28:18-20). Треба да поделимо са другима нашу веру и да кажемо онима који не верују какве предивне промене је донео у наш живот Исус Христос. И нема знечење колко смо зрели у нашем Хришћанском животу, увек имамо шта да понудимо. Веома често, верујемо Сатанским лажима да не знамо довољно или да нисмо довољно дуго Хришћани за да направимо разлику.То није истина! Једни од најодушевљенијих представника хришћанског живота су нови верници који су управо открили предивну Божију љубав. Они можда не знају много библијских стихова или не знају како да се "правилно" изражавају, али су искусили љубав живог Бога, и то је тачно оно што треба да поделимо са другима.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је то хришћанско ученичество?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries