settings icon
share icon
Питање

Шта су крсташки ратови?

srpski
Одговор


За аргументе који се најчешће чују против хришћанске вере можемо да захвалимо управо крсташким ратовима. Неки исламски терористи тврде да су њихови напади освета за хришћанска недела почињена у тим ратовима. Ко су заправо били крсташи и зашто представљају толики проблем за хришћанску веру?

Прво, крсташке ратове не би требало називати хришћанским. Већина оних који су учествовали у њима нису били прави хришћани. Многи су чинећи недела злоупотребљавали Христово име и тиме хулили на њега. Друго, крсташки ратови одвијали су се у периоду од 1095. до 1230. године. Да ли небиблијске походе такозваних хришћана треба узимати као аргумент против хришћанства чак и сада, стотинама година касније?

И треће, премда овај изговор и није најбољи, хришћанство није једина религија са насилничком прошлошћу. Реално, крсташки ратови били су последица муслиманске најезде на земље које су већински биле насељене хришћанима. То је у периоду од 3. до 10. века била територија данашњег Израела, Јордана, Египта, Сирије и Турске. Кад је ислам ојачао и постао моћна религија, муслимани су заузели те земље. Хришћанско становништво је било поробљавано, брутално угњетавано, расељавано и убијано. Римокатоличка црква и “хришћански” краљеви и племство одговорили су тако што су покренули крсташке походе како би повратили те земље. Ипак, нема оправдања за оно што су многи такозвани хришћани чинили у тим ратовима. Покоравање земаља, убијање цивила и уништавање градова у Христово име нема подршку у Библији. С друге стране, знамо да ни ислам није религија која о тим стварима може да суди с позиције невиности.

Укратко, крсташки ратови били су покушај да се поврати земља на Блиском истоку коју су покорили муслимани. Ти походи су били брутални и нимало добронамерни. Многи су били присиљавани да се одрекну своје вере и прихвате хришћанство. Свако ко би одбио, био је погубљен. Рат и насиље у Христово име немају никакве везе с Библијом. Многе ствари које су се дешавале током крсташких ратова нису имале никакве везе с хришћанском етиком и принципима.

Како да одреагујемо кад атеисти, агностици, скептици и припадници других религија нападну хришћанство због крсташких ратова? Могли бисмо, на пример, да им поставимо ова питања:

1. Да ли ти желиш да будеш одговоран за оно што су људи чинили пре више од 900 година?

2. Да ли ти желиш да будеш одговоран за дела свих оних који тврде да припадају твојој вери?

Окривити хришћанство за крсташке ратове било би исто што и свалити одговорност за исламистички тероризам на цео муслимански свет.Врати се на Српску страну

Шта су крсташки ратови?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries