settings icon
share icon
Питање

Како могу да постанем више налик Христу?

srpski
Одговор


Постати више налик Христу је жеља сваког верника и охрабрујуће је знати да Бог то исто жели за нас. У ствари, Библија каже да Бог „које је унапред знао, њих је и предодредио да буду саобразни лику његовога Сина," (Римљанима 8:29). Бити сличнији Христу је Божији посао и Он ће се побринути за то до краја (Филипљанима 1:6).

Међутим, чињеница да ће нас Бог мењати да будемо више налик Христу не значи да треба да не радимо ништа и да ћемо бити узнети на небо са лакоћом. Овај процесс захтева нашу добровољну сарадњу са Светим Духом. Постати више као Христос подразумева и божанску силу или испуњење људске одговорности.

Постоје три ствари које доприносе томе да будемо више налик Христу: наша предаја Богу, наша слобода од греха и наш духовни раст.

1) Постати више налик Христу је резултат наше предаје Богу. Римљанима 12:1-2 кажу да обожавање захтева потпуно посвећење Богу. Ми приносимо наша тела на „живу жртву", а наши умови су обновљени и преображени.

Када је Исус рекао „Хајде за мном", Леви је оставио свој сто са новцем (Марко 2:14); да ли ми слободно предајемо све што имамо да бисмо следили Господа. Као што је Јован Крститељ рекао: „Он треба да расте, а ја да се умањујем" (Јован 3:30), тако да се усредсређујемо све више на Исуса и Његову славу, смањујући се у Његовој вољи.

2) Постати више налик Христу је резултат слободе од греха. Пошто је Исус живео безгрешним животом, што више о себи мислимо као да смо „мртви греху" (Римљанима 6:11) и живимо чистим животом, све више ћемо бити као Исус. Како приносимо себе Богу, грех нам није више господар и све се јасније поистовећујемо са Христом (Римљанима 6:1-14).

Исус нас позива да Га следимо и имамо Његов пример послушности (Јован 15:10), пожртвоване љубави (Јован 15:12-13) и стрпљиве патње (1. Петрова 2:19-23). Имамо такође пример апостола, који су нам дали образац како да личимо на Христа (1. Коринчанима 11:1).

Када говоримо о обуздавању греха у нашим животима, имамо божанску помоћ; слава Богу за Божију Реч (Псалам 119:11), Христово заступништво (Римљанима 8:34; Јеврејима 7:25) и силу Духа који обитава у нама (Римљанима 8:4; Галатима 5:16)!

3) Постати више налик Христу је резултат хришћанског раста. Када смо спашени, незрели смо, без знања и искуства у благодати и љубави. Али, онда растемо. У свакој од ових ствари, наша одговорност је да ојачамо – постанемо више попут Христа. „Растите у благодати и познању Господа нашега и Спаситеља Исуса Христа" (2. Петрова 3:18). „Вас пак Господ да учини богатима и пребогатима у међусобној љубави и у љубави према свима" (1. Солуњанима 3:12).

Управо сада, Бог ради у нама: „А ми сви откривена лица одражавамо славу Господњу и преображавамо се у исту слику из славе у славу — како то чини Дух Господњи" (2. Коринћанима 3:18). Једног дана, међутим, тај процес ће бити завршен: „Кад се он покаже – бићемо њему слични, јер ћемо га гледати онаквог какав је"(1. Јованова 3:2). Обећање да ћемо бити потпуно као Христос у будућности је, само по себи, мотивација да постанемо што више налик Христу сада: „И свако, ко има ову наду у њега, себе посвећује — као што је и он свет" (1. Јованова 3:3).Врати се на Српску страну

Како могу да постанем више налик Христу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries