settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о томе када ће нам Бог судити?

srpski
Одговор


Постоје два одвојена суда. Верницима се суди пред судом Христовим (Римљанима 14:10-12). Сваки верник положиће рачун за себе и Господ ће судити одлукама које је та особа донела — укључујући и онима које се тиче питања савести. Овај суд не одређује спасење, које је само по вери (Ефесцима 2:8-9), већ је време када верници морају да положе рачун за своје животе у служби Христу. Наша позиција у Христу је „темељ" о којој се говори у 1. Коринћанима 3:11-15. Оно на чему градимо темељ може да буде „злато, сребно или драго камење" добрих дела у Христово име, послушност и верност – посвећена духовна служба да се Бог прослави и изгради црква. Оно шта стављамо на темељ може да буде и „дрво, сено или слама" безвредне, ништавне, плитке активности без икакве духовне вредности. Суд Христов ће то открити.

Злато, сребро и драго камење у животима верника преживеће Божији огањ (стих 13) и верници ће бити награђени на основу тих добрих дела – колико смо верно служили Христу (1.Коринћанима 9:4-27), колико смо били послушни Великом Послању (Матеј 28:18-20), колико смо били победници над грехом (Римљанима 6:1-4), колико смо вешто контролисали наш језик (Јаковљева 3:1-9). Мораћемо да положимо рачун за наше поступке и да ли су они заиста били одраз наше позиције у Христу. Ватра Божијег огња потпуно ће сагорети „дрво, сено или сламу" речи које смо изговорили или ствари које смо урадили, а које немају вечну вредност. „Свако ће од нас, за себе, одговарати Богу" (Римљанима 14:12).

Други суд за невернике биће пред великим белим престолом (Откривење 20:11-15). Ни овај суд не одређује спасење. Свако пред великим белим престолом је неверник који је одбио Христа у животу и стога је, већ осуђен на ватрено језеро. Откривење 20:12 каже да ће неверницима бити суђено „на основу онога што је написано у књигама – по делима њиховим." Онима који су одбили Христа као Господа и Спаситеља биће суђено само на основу дела и зато што нам Библија говори да ће они бити осуђени, јер „на основу дела закона нико неће бити оправдан" (Галатима 2:16). Никаква количина добрих дела и држања Божијих закона не може да буде довољна да би окајала грех. Биће суђено свим њиховим мислима , речима или поступцима у складу са Божијим савршеним стандардом и доказаће се да су били недовољни да га испуне. За њих неће бити награде, само вечна осуда и казна.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија говори о томе када ће нам Бог судити?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries