settings icon
share icon
Питање

Шта је Хришћански поглед на самоубиство? Шта Библија каже о самоубиству?

srpski
Одговор


Према Библији, било да особа почини самоубиство или не, то није оно што одређује да ли она иде на небо или не. Ако једна неспашена особа изврши самоубиство, она не ради ништа друго осим што “убрзава” свој пут у ватрено језеро. Међутим, особа која почини самоубиство ће завршити у паклу због тога што је одбацила Христа, а не зато што је починила самоубиство. Библија помиње четири конкретне особе које су починиле самоубиство: Саул (1 Самуилова 31:4), Ахитофел (2 Самуилова 17:23), Зимрије (1 Кингс 16:18), и Јуда (Матеј 27:5). Сваки од њих је био лош, зао и гршан човек. Библија на самоубиство гледа исто као и на убиство – што и јесте – само-убиство. Бог је једини који може да одлучи када и где особа треба да умре. Да узмемо то право у своје руке, према Библији је то богохуљење према Богу.

Шта Библија каже за Хришћанина који почини самоубиство? Ја не верујем да ће Хришћанин који изврши самоубиство да изгуби спасење и да оде у пакао. Библија учи да, особа има вечну сигурност од тренутка када истински поверује у Христа (Јован 3:16). Према Библији, Хришћанин може изван сваке сумње да зна да поседује вечни живот, без обзира шта да се догоди. “Ово написах вама који верујете у име Сина Божијег, да знате – да имате вечни живот.” (1 Јованова 5:13). Ништа не може да одвоји Хришћанина од Божије љубави! "Убеђен сам наиме, да нас ни смрт, ни живот, ни анђели, ни поглаварства, ни садашњост, ни будућност, ни силе, ни дубина, ни висина, нити какво друго створење, не може раставити од Божије љубави, која је у Христу Исусу Господу нашем" (Римљани 8:38-39). Ако ниједна “створена ствар” не може раставити Хришћанина од Божије љубави, чак и Хришћанин који почини самоубиство је “створена ствар,” онда га чак ни самоубиство не може одвојити од Божије љубави. Исус је умро за све наше грехе...и ако истински Хришћанин, у тренутку духовног напада или слабости почини самоубиство – то би био грех за који је Исус умро.

Овим не кажем да самоубиство није озбиљан грех пред Бпгом. Према Библији, самоубиство је убиство, и увек је погрешно. Ја бих имао озбиљних сумњи по питању искрености вере било кога ко је тврдио је Хришћанин а ипак је починио самоубиство. Не постоје околности које би оправдале некога, посебно Хришћанина, да себи одузме живот. Хришћани су позвани да живе свој живот за Бога – одлука о томе када умрети, је Божија и само Божија. Можда би добар пример да илуструјемо самоубиство за Хришћанина био у книзи о Јестири. У Персији, су имали закон да ко год би ушао код краља не позван, тај би био убијен, осим ако краљ не би пружио скиптар према особи – показујући милост. Самоубиство за Хришћанина би било као да на силу покушаваш да видиш краља, уместо да чекаш да те Он позове. Он ће пружити свој скиптар према теби, поштедеће ти живот, али то не значи да је задовољан тобом. Иако не описује самоубиство, Библијски стих у 1 Коринћанима 3:15 је вероватно добар опис шта се дешава са Хришћанином који изврши самоубиство: “Он сам ће се спасити, али кроз огањ.”Врати се на Српску страну

Шта је Хришћански поглед на самоубиство? Шта Библија каже о самоубиству?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries