settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о одговорности према другој особи?

srpski
Одговор


И поред толиких искушења у овом свету, сотона непрестано смишља нова. Када се суочимо са онима која прете духовном животу, поред себе морамо да имамо брата или сестру на кога можемо да рачунамо. Краљ Давид је био сам те вечери када је подлегао искушењу и учинио прељубу. Наизглед, његово искушење је била Витсавеја (2. Самуилова 11), али Библија говори да наш рат није против тела већ против поглаварстава и духовних сила који раде против нас (Ефесцима 6:12).

Пошто знамо да смо у рату са силама таме, потребна нам је сва помоћ коју имамо на располагању. У посланици Ефесцима апостол Павле говори да морамо да будемо опремљени свим оружјем које нам Бог даје како бисмо истрајали у тој бици. “Зато узмите све оружје Божије, да бисте могли да се одупрете у зли дан и да се одржите - пошто све свршите" (Ефесцима 6:13). Павле је знао да чак и кад смо опремљени свим оружјем против зла, не можемо се увек одупрети сотонским искушењима јер смо ипак само људи. Знамо да ће искушења увек бити.

Сотона зна наше слабости и када смо рањиви. Он зна кад се супружници боре с проблемима и кад једно од њих има утисак да би га неко други боље разумео. Зна кад је дете кажњено и да је због тога злобно према родитељима. Зна кад на послу ствари не иду добро и колико то може да се одрази на породицу. Где да нађемо помоћ када смо већ све предузели да не изгубимо битку? Желимо да учинимо оно што је исправно пред Богом, али ипак смо слаби. Шта да радимо?

Приче Соломунове 27:17 кажу: “Гвожђе се гвожђем оштри, тако човек оштри лице пријатеља свог.” Лице пријатеља је оно на коме видиш охрабрење и моралну подршку. Када те је последњи пут позвао пријатељ само да пита како си? Када си ти последњи пут позвао пријатеља само да га питаш да ли му је потребан разговор? Охрабрење и морална подршка пријатеља некад су фактор који недостаје у борби против сотоне.

Писац посланице Јеврејима сажео је то у речима: “И пазимо на то да један другога подстичемо на љубав и добра дела, да не остављамо своје скупштине, као што неки имају обичај, него да бодримо један другога утолико пре уколико видите да се приближава судни дан” (Јеврејима 10:24-25). Одговорност према другој особи је изузетно важна у борби против греха. Пријатељ коме си одговоран може да те охрабри, укори, подучи, да се радује или плаче с тобом. Сваки хришћанин би требало да има некога с ким може да се моли, разговара, коме може да се повери и исповеда.Врати се на Српску страну

Шта Библија говори о одговорности према другој особи?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries