settings icon
share icon
Питање

Шта је Аврамов савез?

srpski
Одговор


Савез је споразум између две стране. Постоје два основна типа савеза: условни и безусловни. Условни или билатерални савез је споразум који је обавезујући за обе стране да би могао да се испуни. Обе стране се слажу да испуне одређене услове. Ако било која страна пропусти да испуни своју одговорност, савез је прекршен и ниједна страна није испунила очекивања савеза. Безусловни или унилатерални савез је споразум између две стране, али само једна страна мора да учини нешто. Ништа се не очекује од друге стране.

Аврамов савез је безусловни савез. Бог је дао обећања Авраму која му нису условљавана. Постање 15:18-21 описује део Аврамовог савеза, посебно оног који се односи на димензије земље коју је Бог обећао Авраму и његовим потомцима.

Стваран Аврамов савез налази се у Постању 12:1-3. Церемонија која је записана у Постању 15 указује на безусловну природу савеза. Једини пут када су обе стране савеза прошле између делова расечених животиња десио се када је испуњење савеза зависило од обе стране које држе своје обавезе. Што се тиче значаја самог Бога који пролази између половина животиња, треба обратити пажњу да су пећ која се димила и пламенови, представљали Бога, не Аврама, који је прошао између делова животиња. Чини се да би такав чин требало да деле обе стране, али у овом случају, Божији усамљени чин се, несумњиво, објашњава чињеницом да је савез, у принципу, Божије обећање. Он се обавезује савезом. Бог успављује Аврама, тако да он не би могао да прође између две половине животиња. Испуњење савеза пало ја на самог Бога.

Касније, Бог даје Авраму обред обрезања као посебан знак Аврамовог савеза (Постање 17:9-14). Сви мушкарци у Аврамовој линији треба да се обрежу, и тако, са собом носе доживотно обележје на свом телу да су били део Божијег физичког благослова за свет. Сваки Аврамов потомак који је одбио обрезање се тиме изјаснио да је ван Божијег савеза; ово објашњава зашто је Бог био љут на Мојсија, када Мојсије није обрезао свог сина у Изласку 4:24-26.

Бог је био одлучан да за себе позове посебан народ и да кроз тај посебан народ Он донесе благослов свим народима. Аврамов савез је од суштинске важности да би се разумела идеја краљевства и представља основу теологије Старог завета. Аврамов савез описан је у Постању 12:1-3 и то је 1) безуслован савез. Не постоје услови везани за то (нема „ако" реченица које указују да његово испуњење зависи од човека. 2). То је дословни савез у коме обећања треба да буду шваћена дословно. Земља која је обећана треба да се швати у нормалној дефиницији речи – то није стилска фигура неба. 3) То је, такође, вечни савез. Обећања која је Бог дао Израелу су вечна.

Постоје три главна обележја Аврамовог савеза:

1) Обећање земље (Постање 12:1). Бог је позвао Аврама из Ура Халдејског у земљу коју ће му дати (Постање 12:1). Ово обећање се понавља у Постању 13:14-18; његове димензије су дате у Постању 15:18-21 (одстрањајући сваку мисао да ће ово бити испуњено на небу). Аспект земље унутар Аврамовог савеза проширен је у Поновљеном закону 30:1-10, што представља Палестински савез.

2) Обећање потомака (Постање 12:2). Бог је обећао Авраму да ће од њега начинити велики народ. Авраму, који је у то време имао 75 година и без деце (Постање 12:4), обећано је много наследника. Ово обећање је проширено у Постању 17:6, када Бог обећава да ће народи и краљеви да потекну од остарелог патријарха. Ово обећање (које је проширено Давидовим савезом у 2. Самуиловој 7:12-16) ишодиће Давидовим престолом на коме ће Месија владати јеврејским народом.

3) Обећање благослова и откупљења (Постање 12:3). Бог је обећао да ће благословити Аврама и породице на земли кроз њега. Ово обећање проширено је у Новом завету (Јеремија 31:31-34, Јеврејима 8:6-13) и има везе са Израеловим духовним благословом и откупљењем. Јеремија 31:34 указује на опроштење греха. Безусловна и вечна природа савеза види се, јер је савез потврђен кроз Исака (Постање 21:12; 26:3-4). Обећања која гласе „ја ћу″ поново указују на безуслован аспект савеза. Савез је, касније, потврђен са Јаковом (Постање 28:14-15). Вредно је напоменути да је Бог поново потврдио та обећања усред грехова патријарха, што даље наглашава безусловну природу Аврамовог савеза.

Божија методологија испуњења Аврамовог савеза је дословна, утолико што је делимично испунио свој савез у историји: Бог је благословио Аврама давши му земљу (Постање 13:14-17), а вековима касније, Аврамови синови су преузели контролу над земљом: „Тако даде Господ Израелу сву земљу за коју се беше заклео да ће је дати оцима њиховим; они је заузеше и населише се у њој″ (Исус Навин 21:43). Бог је духовно благословио Аврама (Постање 13:8, 18; 14:22-23; 21:22). Бог му је дао бројне потомке (Постање 22:17; 49:3-28). Међутим, битан елемент Аврамовог савеза захтева будуће испуњење владавине Месије:

1) Израел као нација поседоваће потпуно земљу у будућности. Бројни старозаветни одломци предвиђају будући благослов Израела и његово поседовање земље како је обећано Авраму. Језекиљ предвиђа будући дан, када ће Израелу бити враћена земља (Језекиљ 20:33-37; 40-42; 36:1-37:28).

2) Израел као нација ће прихватити Христа као Месију и биће му опроштено и биће обновљен (Постање 11:25-27).

3) Израел ће се покајати и примити опроштење од Бога у будућности (Захарије 12:10-14). Аврамов савез се потпуно испуњава повратком Месије који ће спасити и благословити свој народ Израел. Кроз ову нацију Израел, Бог је обећао у Постању 12:1-3, да ће благословити све земље света. Овај крајњи благослов ће произвести опроштење греха и Месијину славну царску владавину на земљи.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је Аврамов савез?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries