settings icon
share icon
Питање

Да ли књиге као што су „90 минута у рају и 23 у паклу" имају библијску основу?

srpski
Одговор


Недавне врло популарне књиге „Рај постоји" аутора Тода Бурпа, „90 минута у рају и 23 у паклу" аутора Дона Пипера и „23 минута у паклу" аутора Била Вајса постављају питање – да ли Бог данас даје људима визије раја и пакла? Да ли је могуће да Бог одводи људе до раја или пакла и потом шаље назад на земљу да би нам предали неку поруку? Иако популарност ових нових књига избацује ову тему у први план, ова свеобухватна тврдња ипак није ништа ново. Књиге као што су „Божанско откривење пакла" и „Божанско откривење раја" аутора Мери Бакстер и „Видели смо рај" Робертса Лијардона су присутне већ годинама. Кључно питање је – да ли су те књиге утемељене на Библији?

Прво, битно је да нагласимо да Бог МОЖЕ да да некој особи визију раја или пакла. Бог је дао апостолу Павлу такву визију у 2. Коринћанима 12:1-6. Исаија је имао невероватно искуство које је забележено у књизи Исаије, 6. поглављу. Да, могуће је да су Пипер, Вајс, Бакстер и други заиста били у рају или у паклу и да су се вратили. Само Бог зна да ли су ове тврдње истините или су резултат нечије погрешне перцепције, претеривања или још горе, преваре. Једини начин да то разазнамо је да упоредимо визије и искуства са Божијом Речју.

Уколико Бог заиста планира да да особи визије раја или пакла, оно што можемо са сигурношћу знати је да ће то бити у потпуној сагласности са Његовом Речју. Богом дана визија раја неће, ни на који начин, противуречити библијским стиховима као што су Откривење 21-22. Такође, ако би Бог заиста дао визије раја или пакла неком броју људи, Богом дане визије не би противуречиле једна другој. Визије могу да буду другачије и да се усредсређују на различите детаље, али не би биле противуречне.

Као и када је у питању било која књига од било ког аутора, „све проверавајте, задржавајте што је добро, клоните се сваковрсног зла" (1. Солуњанима 5:21-22). Ако читате ове књиге, читајте отвореног ума. Увек поредите оно што аутор говори са Библијом. Оно што је најбитније, никада не дозвољавајте нечијем другом искуству и његовом тумачењу тог искуства да обликује ваше разумевање Библије. Библија треба да се користи да би се тумачило искуство, а не обрнуто. Будите благословени и охрабрени оним што се десило другим људима, али немојте дозвољавати њиховим искуствима да чине основу ваше вере или хода са Богом.

Све у свему, сматрамо да су књиге „90 минута у рају и 23 у паклу" аутора Дона Пипера „Рај постоји" аутора Тода Бурпа, највише засноване на Библији и најверодостојније од свих расположивих књига. Пипер и Бурпо прилазе овој теми са понизношћу и искреношћу. Без обзира да ли су њихове визије биле заиста од Бога, њихова искуства се чине чудесним. Ипак, читајте их врло проницљиво и посвећени Библији као крајњем извору истине.

Када је апостол Павле био „отргнут и уздигнут до раја", чуо је „неизрециве речи, које човек не сме да каже" (2. Коринћанима 12:4). На сличан начин, апостол Јован (Откривење 10:3-4) и пророк Данило (Данило 8:26; 9:24; 12:4) добили су упутство да сакрију делове визија које су примили. Било би заиста чудно да Бог нареди Павлу, Данилу и Јовану да задрже неке аспекте оног што им је откривено, да би, после више од 2000 година, дао још веће визије, са дозволом потпуног откривања, људима данас. Наше мишљење је да те књиге које говоре о визијама И излетима до раја и пакла, треба гледати са резервом и, што је најважније, са библијског становишта.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли књиге као што су „90 минута у рају и 23 у паклу" имају библијску основу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries