settings icon
share icon
Питање

На шта се односи мајанско пророчанство за 2012. годину?

srpski
Одговор


Према дугорочном календару древних Маја, 21. децембар означавао је крај тог календара. Овај „крај" мајанског календара води до многих различитих тумачења. Неки на то гледају као на почетак новог циклуса. Други га виде као датум краја света (или бар као неку врсту универзалне катастрофе). Шта представља мајански дугорочни календар и да ли има било какву повезаност са крајом света?

Маје су развиле сопствени календар око 355. године пре Христа. Биле су у могућности да употребе своја посматрања и математичку вештину да би израчунали будуће кретање звезда на небу. Као резултат тога, Маје су откриле ефекат клаћења земље док се окреће око своје осе. Ово клаћење утиче на кретање звезда које се постепено удаљују на небу (ефекат који се зове "прецесија") у току циклуса од 5125 година. Маје су такође откриле да, једном у току сваког циклуса, тамни појас у центру Млечног пута (који се зове „галактички еквадор") пресеца елиптички (равнину сунчевог кретања на небу).

Током те године када се дешава пресецање, сунце достиже своју равнодневницу (кратак тренутак када је положај сунца на небу на највећој угаоној дистанци на другој страни екваторске равнине у односу на посматрача) 21. децембра на северној хемисфери и 21. јуна на јужној хемисфери. У том моменту, равнодневница се дешава у истом тренутку спајања галактичког еквадора са Млечним путем. Година када се ово дешава (према грегоријанском календару) је 2012. година нове ере и задњи пут се десила 11. августа 3114. године пре Христа. Пошто мајанска митологија подучава да је сунце бог, а Млечни пут су врата живота и смрти, Маје су закључиле да пресецање из прошлости мора да је означавало тренутак стварања. Мајски хијероглифи изгледа да указују на веровање да ће следеће пресецање (2012. године) означавати неку врсту краја и почетак новог циклуса.

Сва такозвана „мајанска пророчанства 2012" нису ништа више него нагађање, засновано на неизвесним тумачењима научника мајанских хијероглифа. Истина је, међутим, да осим астролошких усклађивања, нема пуно указа на то да су Маје пророковале о било ком специфичном догађају у њима далекој будућности. Маје нису биле пророци, нису биле у стању да предвиде ни нестанак сопствене културе. Биле су одлични математичари и опробани посматрачи неба; биле су такође брутално насилни племенски народ примитивног разумевања природних феномена, које се слагало са њиховим застарелим веровањима и варварским ритуалима пуштања крви и људског жртвовања.

Не постоји ништа у Библији што би представило 21.децембар 2012. као крај света. Библија нигде не представља астрономски феномен Маја као знак краја времена. Не би било у складу са Божијом природом да дозволи Мајама да открију такву невероватну истину,а да старозаветни пророци не знају време таквих дешавања. Укратко, не постоји никакав библијски доказ да мајанско пророчанство о 2012. години треба узети у обзир као неко поуздано предвиђање судњег дана.

Оно што укључује предвиђање Маја о 21. децембру 2012. године као крају света су и следеће теорије: наше сунце је бог, сунце добија снагу приношењем људских жртава; тренутак стварања десио се 3114. године пре Христа (упркос свим доказима да се десио много раније) и визуелно усклађивање звезда има неко значење у свакодневном људском животу. Као и свака друга лажна религија, религија Маја тежила је да уздигне створење уместо Створитеља. Библија нам говори о таквим лажним обожаватељима: „Они који су лажју заменили Божију истину, поштовали и клањали се творевини уместо творцу" (Римљанима 1:25). „Чак и његове невидљиве особине, његова вечна сила и божанство, могу се од створења света јасно сагледати, ако се на његовим делима проматрају, да немају изговора" (Римљанима 1:20). Прихватити Мајанско пророчанство о 2012. години значи порећи јасно библијско учење о крају света. Исус нам је рекао: „А о оном дану или часу нико не зна, ни анђели на небу ни Син, него само Отац" (Марко 13:32).Врати се на Српску страну

На шта се односи мајанско пророчанство за 2012. годину?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries