settings icon
share icon
Питање

Ко су били дванаест (12) ученика / апостола Исуса Христа?

srpski
Одговор


Реч "ученик" се односи на неког ко "учи" или је "следбеник." Реч "апостол" се односи на "неког ко је послан." Док је Исус био на земљи, дванаесторица су се звали ученици. Дванаест ученика су следили Исуса Христа, Он их је учио и обучавао. После Исусовог васкрснућа и узнесења, Исус је послао ученике (Матеј 28:18-20; Дела 1:8) да буду Његови сведоци. Од тада се зову дванаест апостола. Међутим, док је Исус још био на земљи, термини ученик и апостол су се употребљавали наизменично, док их је Исус обучавао и послао напоље.

Оригинална листа дванаест ученика /апостола се налази у Матеју 10:2-4: "А ово су имена дванаест апостола: прво Симон, који се зове Петар, и његов брат Андреја, па Јаков Заведејев и његов брат Јован, Филип и Вартоломеј, Тома и Матеј цариник, Јаков Алфејев и Тадеј, Симон Кананеј и Јуда Искариотски, који га издаде. " Библија такође даје листу 12 ученика /апостола у Марку 3:16-19 и Луки 6:13-16. Када се упореде ова три пасуса, постоје мале разлике у именима. Изгледа да је Тадеј био такође познат као "Јуда, син Јаковљев" (Лука 6:16) и Вартоломеј (Матеј 10:3). Симон Зилот је такође познат као Симон Кананеј (Марко 3:18). Јуду Искариотског, који је издао Исуса, је заменио Матеј међу дванаест апостола (види Дела 1:20-26). Неки Библијски учитељи гледају на Матеја као на "неважећег" члана дванаесторице, и уместо тога верују да је Апостол Павле био Божији избор да замени Јуду Искариотског међу дванаест апостола.

Дванаест ученика / апостола су били обични људи које је Бог употребио на необичан начин. Међу дванаесторицом је било рибара, један порезник и један побуњеник. Еванђеље бележи постојане падове, борбе, и сумње ових дванаест људи који су следили Исуса Христа. Пошто су били сведоци Исусовог васкрсења и успења на небо, Свети Дух је трансформисао ученике / апостоле у силне Божије људе који су "окренули свет наглавачке" (Дела 17:6). О каквој се промени ради? Дванаест апостола / ученика су "били са Исусом" (Дела Ацтс 4:13). Нека исто да може да се каже и за нас!Врати се на Српску страну

Ко су били дванаест (12) ученика / апостола Исуса Христа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries