settings icon
share icon

Prvo Pismo Korinčanom

Pisec: Prvo pismo Korinčanom 1,1.13; 3,4–6; 4,15; 16,21 identificirajo od Boga navdihnjenega človeškega pisca kot apostola Pavla.

Čas pisanja: Prvo pismo Korinčanom je bilo napisano približno leta 55 po Kr. v Efezu (16,8.9.19), ko je bil Pavel na tretjem misijonarskem potovanju.

Namen pisanja: Cerkev v Korintu je ustanovil Pavel s svojimi misijonarskimi tovariši (Apostolska dela 18,1–11). Nekaj let po odhodu v Efez je apostol Pavel dobil nekaj vznemirjajočih poročil o korintski cerkvi. Ker niso mogli popolnoma prekiniti s hudobno kulturo okrog sebe, je bila cerkev v Korintu izjemno razkolniška, mesena in nezrela. Posvetnost jim je preprečevala dosledno ločitev od svojih starih, sebičnih, nemoralnih in poganskih poti. Zato jim je Pavel moral pisati, da bi popravil te zmote. Zaradi tega so morali zvesti kristjani ne samo prekiniti skupnost z neposlušnimi in nekesajočimi se člani, ampak te člane tudi izločiti iz cerkve (5,9–13), ker so bili polni prevzetnosti in so opravičevali spolno nemoralnost. Neprimerno so uporabljali duhovne darove in razmahnilo se je napačno razumevanje ključnih krščanskih doktrin. Apostol Pavel je pisal to pismo Korinčanom v poskusu, da bi povrnil korintsko cerkev k njenemu temelju, Jezusu Kristusu.

Ključne vrstice: Prvo pismo Korinčanom 3,3: »Še ste namreč meseni. Mar niste še vedno meseni in zgolj ljudje, dokler sta med vami nevoščljivost in prepir?«

Prvo pismo Korinčanom 6,19–20: »Mar ne veste, da je vaše telo tempelj Svetega Duha, ki je v vas in ki ga imate od Boga? Ne pripadate sebi, saj ste bili odkupljeni za visoko ceno. Zato poveličujte Boga v svojem telesu.«

Prvo pismo Korinčanom 10,31: »Najsi torej jeste ali pijete ali delate kaj drugega, vse delajte v Božjo slavo.«

Prvo pismo Korinčanom 12,7: »Vsakomur se daje razkritje Duha v korist vseh.«

Prvo pismo Korinčanom 13,4–7: »Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice. Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane.«

Prvo pismo Korinčanom 15,3–4: »Izročil sem vam predvsem to, kar sem sam prejel: Kristus je umrl za naše grehe, kakor je v Pismih. Pokopan je bil in tretji dan je bil obujen, kakor je v Pismih.«

Kratek povzetek: Korintsko cerkev so mučile grešne razprtije. Verniki v Korintu so se ločevali na skupine, zveste določenim duhovnim voditeljem (Prvo pismo Korinčanom 1,12; 3,1–6). Pavel je opomnil korintske vernike, naj bodo enotni zaradi Kristusa (Prvo pismo Korinčanom 3,21–23). Mnogi v cerkvi so v bistvu odobravali nemoralen odnos (Prvo pismo Korinčanom 5,1–2). Pavel jim je zapovedal, naj izključijo hudobneža iz cerkve (Prvo pismo Korinčanom 5,13). Korintski verniki so vlačili drug drugega pred sodišče (Prvo pismo Korinčanom 6,1–2). Pavel je učil Korinčane, da bi bilo bolje, če bi jih nekdo izkoristil, kot da škodijo krščanskemu pričevanju (Prvo pismo Korinčanom 6,3–8). Pavel je dal korintski cerkvi navodila o zakonu in celibatu (pogl. 7), o hrani, žrtvovani malikom (pogl. 8 in 10), o krščanski svobodi (pogl. 9), o pokrivanju žena (Prvo pismo Korinčanom 11,1–16), o Gospodovi večerji (Prvo pismo Korinčanom 11,17–34), o duhovnih darovih (pogl. 12–14) in o vstajenju (pogl. 15). Pavel je tako organiziral Prvo pismo Korinčanom, da je odgovoril na vprašanja, ki so mu jih postavili korintski verniki, in se odzval na neprimerno vedenje in zmotna prepričanja, ki so jih sprejeli.

Povezave: V Prvem pismu Korinčanom 10 Pavel omenja izraelsko tavanje po puščavi, da bi ponazoril nespametnost antinomianizma in nevarnost zaupanja vase. Pavel je opozoril Korinčane na pomanjkanje samoobvladanja (Prvo pismo Korinčanom 9,24–27). Nespametno so ponavljali grehe Izraelcev, ki so kljub Božji čudežni rešitvi – razdelitvi Rdečega morja, dajanju mane iz nebes in vode iz skale – zlorabili svojo svobodo, se uprli Bogu in se vrnili k nemoralnosti in malikovanju ter si tako nakopali Božjo sodbo. Pavel opominja korintsko cerkev, naj se izogibajo slabemu zgledu Izraelcev ter naj se izogibajo malikovanju in spolni nemoralnosti (v. 6–8) ter naj ne preizkušajo Kristusa s pritoževanjem (v. 9–10). Glej Četrto Mojzesovo knjigo 11,4.34; 25,1–9; Drugo Mojzesovo knjigo 16,2; 17;2.7.

Praktična uporaba: Žal so problemi in slabosti korintske cerkve še vedno prisotni v mnogih cerkvah danes. Razprtije, nemoralnost in zloraba duhovnih darov izhajajo iz tega, da lažni učitelji prežijo na svetopisemsko nepismene. Mnoge današnjih cerkva so krive enakih zmot kot korintska cerkev in dobro bi bilo, če bi Pavlova opozorila upoštevale zase. Poleg vseh opominov in graj Prvo pismo Korinčanom vrača našo osredotočenost tja, kjer bi morala biti – na Kristusa. Pristna krščanska ljubezen je odgovor na večino problemov (pogl. 13). Poleg tega je v pogl. 15 razloženo pravilno razumevanje Kristusovega vstajenja in s tem pravilno razumevanje našega vstajenja, kar je zdravilo za to, kar muči mnogo cerkva.

EnglishPregled Nove Zaveze

Pregled Svetega PismaPovratek na slovensko domačo stran

Prvo Pismo Korinčanom
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries