settings icon
share icon
Vraag

Wat is pantheïsme?

Antwoord


Pantheïsme is de zienswijze dat God alles en iedereen is en dat alles en iedereen goddelijk is. Pantheïsme lijkt op polytheïsme (het geloof in vele goden) maar streeft polytheïsme voorbij in de zin dat deze zienswijze leert dat alles God is. Een boom is God, een steen is God, een dier is God, de lucht is God, de zon is God, jij bent God, etc. Pantheïsme is de hypothese die achter vele sektes en valse religies zit (bijvoorbeeld deels achter Hindoeïsme en Boeddhisme, de verschillende eenheids- en eenwordingssektes en de aanbidders van “moeder natuur”).

Leert de Bijbels ons pantheïsme? Nee, dat doet de Bijbel niet. Wat veel mensen verwarren met pantheïsme is de leerstelling dat God alomtegenwoordig is. Psalm 139:7 zegt: “Hoe zou ik aan uw aandacht ontsnappen, hoe aan uw blikken ontkomen? Klom ik op naar de hemel – u tref ik daar aan, lag ik neer in het dodenrijk – u bent daar”. Gods alomtegenwoordigheid betekent dat Hij overal is. Er is geen plek in het universum waar God niet is. Maar dat is niet hetzelfde als pantheïsme. God is overal, maar Hij is niet alles. Ja, God is “aanwezig” in een boom en in een persoon, maar dat maakt die boom of mens geen God. Pantheïsme is absoluut geen Bijbels geloof.

De duidelijkste Bijbelse argumenten tegen pantheïsme zijn de talloze bevelen tegen afgoderij. De Bijbel verbiedt het aanbidden van idolen, engelen, hemelse voorwerpen, zaken in de natuur etc. Als pantheïsme in Bijbelse zin juist zou zijn, zou het niet verkeerd zijn om zo’n voorwerp te aanbidden, want dan zou dat voorwerp in feite God zijn. Als pantheïsme juist zou zijn, zou het aanbidden van een steen of een dier net zo legitiem zijn als het aanbidden van God die onzichtbaar en spiritueel is. De heldere en consequente afwijzing van afgoderij door de Bijbel is een overtuigend argument tegen pantheïsme.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat is pantheïsme?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries