settings icon
share icon
Vraag

Wat is het Christelijke standpunt ten opzichte van helderzienden?

Antwoord


De Bijbel spreekt zich krachtig uit tegen de praktijken van spiritisme, mediums, occultisme, helderzienden, enzovoorts (Leviticus 20:27; Deuteronomium 18:10-13). Horoscopen, tarotkaarten, astrologie, waarzeggers, handlezingen, seances, en dergelijke, vallen ook allemaal onder deze categorie. Deze praktijken zijn gebaseerd op het idee dat er goden, geesten of overleden mensen zijn die je advies en leiding kunnen geven. Deze “goden” of “geesten” zijn demonen (2 Korintiërs 11:14-15). De Bijbel geeft ons geen reden om te geloven dat overleden mensen contact met ons zouden willen of kunnen opnemen. Als zij gelovigen waren, dan bevinden zij zich in de hemel, waar zij van de meest wonderbaarlijke plaats genieten die we ons zelfs maar zouden kunnen voorstellen en waar zij samen zijn met een liefdevolle God. Als zij geen gelovigen waren, dan bevinden zij zich in de hel en worden zij tot in de eeuwigheid gepijnigd, omdat zij Gods liefde hebben afgewezen en tegen Hem in opstand zijn gekomen.

Als onze overleden naasten ons dus niet kunnen benaderen, waar halen mediums, spiritisten, helderzienden, enzovoorts dan zo’n nauwkeurige informatie vandaan? Helderzienden zijn al vaak ontmaskerd als oplichters. Met behulp van heel normale methoden kan een enorme hoeveelheid informatie over een mens gevonden worden. Door gewoon gebruik te maken van een telefoon met nummerherkenning en een internetzoekopdracht kunnen namen, adressen, geboorte- en huwelijksdata, familieleden, enzovoorts vrij gemakkelijk opgezocht worden. Maar we kunnen niet ontkennen dat helderzienden soms dingen weten die zij onmogelijk zouden kunnen weten. Hoe komen zij aan deze informatie? Het antwoord is: van Satan en zijn demonen. 2 Korintiërs 11:14-15 vertelt ons het volgende: “En geen wonder: de satan zelf vermomt zich als een engel van het licht. Het is dus niets bijzonders als zijn dienaren zich voordoen als dienaren van gerechtigheid. Maar hun einde zal beantwoorden aan hun daden.” Handelingen 16:16-18 beschrijft een waarzegster die in staat was om de toekomst te voorspellen totdat de apostel Paulus een demon uit haar verdreef.

Satan doet zich altijd aardig en behulpzaam voor. Hij probeert als iets goeds over te komen. Satan en zijn demonen zullen een helderziende informatie over een mens geven, om hem of haar zo verknocht aan het spiritisme te maken – iets dat God verbiedt. Het lijkt aanvankelijk onschuldig, maar al spoedig zal deze mens ontdekken dat hij of zij verslaafd is aan helderzienden – en Satan zo toestaat om zijn of haar leven te beheersen en te vernietigen. 1 Petrus 5:8 verkondigt: “Wees nuchter en waakzaam. Uw vijand, de duivel, zwerft rond als een brullende leeuw, op zoek naar een prooi om die te verslinden." In de meeste gevallen wordt de helderziende zelf waarschijnlijk bedrogen en weet hij zelf niet wat de ware bron is van de informatie die hij ontvangt. Maar dat maakt eigenlijk niets uit: het is niet Gods bedoeling dat we informatie ontdekken via spiritisme, hekserij, astrologie, enzovoorts. Hoe wil God dan dat we Zijn wil voor onze levens leren kennen? Het antwoord is eenvoudig: (1) Bestudeer de Bijbel (2 Timoteüs 3:16-17), (2) Bid om wijsheid (Jakobus 1:5).

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat is het Christelijke standpunt ten opzichte van helderzienden?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries