settings icon
share icon
Soalan

Apakah umur bumi? Berapakah ketuaan bumi ini?

Jawapan


Berdasarkan fakta Alkitab tentang penciptaan Adam yang berlaku pada hari keenam kewujudan bumi, kita dapat menganggarkan umur bumi berdasarkan kronologi umat manusia. Ini mengganggap peristiwa dalam kejadian itu tepat dan enam hari penciptaan merupakan waktu 24 jam sehari secara harafiah. Tidak ada jarak masa yang tidak jelas dalam kronologi kitab Kejadian.

Salasilah dalam Kejadian 5-11 memberikan kepada kita umur Adam dan keturunannya sewaktu menjadi bapa kepada generasi yang menyusuli. Dengan menentukan kedudukan Abraham dalam kronologi dan jumlah umur yang terdapat dalam Kejadian 5 dan 11, ternyata dalam Alkitab umur bumi lebih kurang 6000 tahun.

Bagaimana pula dengan berlaksa tahun yang diterima para saintis dan diajarkan dalam kebanyakan institusi pendidikan kita? Umur berlaksa tahun ini diperolehi daripada dua kaedah pengukuran waktu: pengiraan waktu radiometrik dan sukaan waktu secara geologi . Saintis yang berpegang kepada umur bumi 6000 tahun bertegas bahawa pengiraan waktu radiometrik didasarkan di atas beberapa andaian yang salah, sementara sukatan waktu secara geologi tidak tepat kerana ia menggunakan hujah yang berputar-putar. Mereka juga menunjukkan kesilapan pendapat pada mitos bumi yang sudah tua, seperti konsep salah yang berkata pembentukan susunan dan lapisan bumi, fosil,permata,arangbatu, minyak. stalaktit,stalagmit dsb. mengambil masa yang cukup lama. Akhir sekali, penyokong bumi muda memberikan bukti-bukti positif bagi menggantikan bukti-bukti bumi tua yang telah mereka buktikan kesalahannya. Santis bumi-muda mengakui mereka berada dalam golongan minoriti tetapi bertegas jumlah mereka akan membesar pada jalur waktu apabila semakin ramai saintis memeriksa semula dan memandang dengan lebih dekat lagi paradigma semasa tentang bumi-tua.

Akhirnya, umur bumi tidak dapat dibuktikan. Samada 6000 atau berlaksa tahun, kedua-dua pandangan (dan semua yang ada di antaranya) didasarkan di atas iman dan andaian-andaian. Mereka yang berpegang kepada umur berlaksa tahun mengatakan kaedah penyukatan masa radiometrik boleh dipercayai dan tidak ada yang telah berlaku dalam sejarah dan mengganggu pereputan isotop-radio. Mereka yang berpegang kepada umur 6000 tahun untuk bumi percaya Alkitab itu benar dan ada faktor-faktor lain yang menampakkan umur bumi. Ini termasuklah banjir sedunia, atau Tuhan telah membentuk alam semesta dalam keadaan yang menampakkan umur yang sangat panjang. Sebagai contoh Tuhan menciptakan Adam dan Hawa sebagai manusia dewasa. Sekiranya seorang dokter telah memeriksa badan mereka pada hari mereka diciptakan, dokter akan menganggarkan umur mereka sekitar 20 tahun (atau apa juga keadaan umur yang kelihatan pada mereka), sedangkan mereka baru berumur kurang daripada 1 hari. Apapun kasusnya, adalah lebih baik untuk mempercayai Firman Tuhan berbanding kata-kata saintis yang tidak mempercayai kewujudan Tuhan dengan agenda evolusi mereka.

English



Balik ke laman bahasa Melayu

Apakah umur bumi? Berapakah ketuaan bumi ini?
Kongsi halaman ini: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries