settings icon
share icon
Soalan

Apakah pertumbuhan rohani?

Jawapan


Pertumbuhan rohani adalah proses menjadi lserupa dengan Yesus Kristus. Apabila kita meletakkan iman kita di dalam Kristus, Roh Kudus mula mengerjakan satu proses di dalam kita untuk menjadikan dan membentuk kita menjadi semakin serupa dengan Yesus. Pertumbuhan rohani dijelaskan dengan baik dalam 2 Petrus 1: 3-8. Bahagian ini berkata dengan kuasa Allah kita mempunyai segala yang diperlukan untuk menjalani kehidupan kudus yang merupakan sasaran pertumbuhan rohani. Perhatikan apa yang diperlukan untuk pertumbuhan rohani datang “melalui pengenalan kita akan Dia” juga merupakan kunci untuk mendapatkan semua yang kita perlukan. Kita mengenal Dia daripada Firman yang telah diberikan kepada kita untuk pembangunan dan pertumbuhan kita.

Terdapat dua senarai dalam Galatia 5:19-23. Ayat-ayat 19-21 menyenaraikan “perbuatan-perbuatan daging”. Inilah perkara-perkara yang mewarnai kehidupan kita sebelum kita datang kepada Kristus. Perbuatan-perbuatan daging adalah kegiatan-kegiatan yang kita perlu tinggalkan dan kalahkan dengan pertolongan Tuhan. Apabila kita mengalami pertumbuhan rohani maka perbuatan daging akan berkurangan dalam kehidupan kita. Senarai kedua adalah “buah Roh” (ayat 22-23). Buah Roh perlu mewarnai kehidupan kita setelah kita mengalami keselamatan dalam Yesus Kristus. Pertumbuhan rohani dikenalpasti dengan adanya buah Roh yang semakin nyata dalam kehidupan kita.

Apabila transfomasi keselamatan mengambil tempatnya, pertumbuhan rohani bermula. Roh Kudus diam di dalam kita (Yohanes 14:16-17). Kita adalah ciptaan baru dalam Kristus (2 Korintus 5:17). Manusia lama digantikan dengan manusia yang baru (Roma 6-7). Pertumbuhan rohani merupakan proses sepanjang hayat yang sangat bergantung kepada penyelidikan dan penerapan Firman Tuhan dalam kehidupan kita (2 Timotius 3:16-17) dan membawa langkah-langkah kita dalam pimpinan Roh Kudus (Galatia 5:16-26). Untuk mendapatkan pertumbuhan rohani, kita perlu berdoa supaya Tuhan memberikan hikmat berhubung bahagian kehidupan kita yang memerlukan pertumbuhan. Kita boleh meminta Tuhan untuk meningkatkan iman dan pengenalan kita terhadap Dia. Tuhan ingin agar kita bertumbuh secara rohani dan telah memberikan semua yang kita perlukan untuk itu. Dengan bantuan Roh Kudus kita dapat mengalahkan dosa dan menjadi semakin serupa dengan Penyelamat dan Tuhan kita, Yesus Kristus.

EnglishBalik ke laman bahasa Melayu

Apakah pertumbuhan rohani?
Kongsi halaman ini: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries