settings icon
share icon
Soalan

Apakah perdamaian Kristian? Mengapa kita perlu diperdamaikan dengan Allah?

Jawapan


Bayangkan dua sahabat yang berselisih faham atau bertekak. Hubungan karib yang dulunya dimiliki kini menjadi tegang dan hampir putus. Mereka berhenti berbual, komunikasi terasa asing. Lambat laun, sahabat menjadi orang asing. Pemisahan seumpama ini hanya dapat dipulihkan melalui perdamaian. Diperdamaikan bermaksud persahabatan atau keharmonian dipulihkan kembali. Semasa teman lama menyelesaikan jurang mereka dan memulihkan hubungan tersebut, wujud perdamaian. 2 Korintus 5:18-19 menyebutkan, “Dan semuanya ini dari Allah, yang dengan perantaraan Kristus telah mendamaikan kita dengan diriNya dan yang mempercayai pelayanan pendamaian itu kepada kami. Sebab Allah mendamaikan dunia dengan diri-Nya oleh Kristus dengan tidak memperhitungkan pelanggaran mereka. Ia telah mempercayakan berita pendamaian itu kepada kami.”

Alkitab menyebutkan bahawa Kristus mendamaikan kita dengan Allah (Roma 5:10, 2 Korintus 5:18, Kolose 1:20-21). Fakta bahawa kita memerlukan perdamaian memperlihatkan bahawa hubungan kita dengan Allah terputus. Disebabkan Allah itu suci, maka kita lah yang bersalah. Dosa kita memisahkan diri daripadaNya. Roma 5:10 memaklumkan, kita adalah musuh-musuh Allah: "Sebab jika kita masih menjadi seteru, diperdamaikan dengan Allah menerusi kematian AnakNya, lebih-lebih lagi, kita yang sekarang ini telah diperdamaikan, pasti diselamatkan oleh hidupNya."

Semasa Kristus mati di kayu salib, Dia memenuhi pengadilan Allah dan memungkinkan musuh Allah berdamai denganNya. "Perdamaian" kita dengan Allah merangkumi pemberian kurniaan Allah dan pengampunan dosa. Hasil pengorbanan Yesus bahawa hubungan kita berubah daripada permusuhan kepada persahabatan. "Aku tidak memanggil kamu lagi hamba, … tetapi Aku memanggil kamu sahabat” (Yohanes 15:15). Perdamaian Kristian merupakan satu kebenaran yang mulia! Kitalah musuh-musuh Allah, tetapi kini kita lah sahabat-sahabatNya. Dahulunya kita di bawah hukuman disebabkan dosa-dosa, tetapi kini kita diampunkan. Dahulunya kita berperang dengan Allah, tetapi sekarang kita memiliki perdamaian yang melangkaui segala pengertian (Filipi 4:7). “Disebabkan itu, kita dibenarkan kerana iman, kita hidup dalam damai sejahtera bersama Allah disebabkan Tuhan kita, Yesus Kristus" (Roma 5:1).

EnglishBalik ke laman bahasa Melayu

Apakah perdamaian Kristian? Mengapa kita perlu diperdamaikan dengan Allah?
Kongsi halaman ini: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries