settings icon
share icon
Soalan

Adakah Alkitab mengandungi kesalahan-kesalahan, pertentangan-pertenganan atau percanggahan?

Jawapan


Sekiranya kita membaca Alkitab tanpa ada kecenderungan yang sedia ada untuk mencari kesalahan, maka kita akan mendapati bahawa Alkitab sebagai jelas, bersifat tetap dan satu buku yang memang mudah untuk difahami. Ya, ada bahagian-bahagian yang susah untuk dimengerti. Ya, ada ayat-ayat yang nampaknya seperti saling bertentangan di antara satu dengan yang lain. Kita mesti ingat bahawa Alkitab itu telah ditulis oleh lebih daripada sekitar 40 orang penulis dalam jangka waktu 1500 tahun. Setiap penulis menulis dengan gaya tulisan yang berbeza, dari sudut pandangan yang berbeza, kepada pembaca yang berbeza dengan tujuan yang berbeza pula. Kita boleh menjangka beberepa perbezaan kecil. Namun, satu perbezaan bukanlah satu pertentangan. Ia hanya pasti satu kesalahan apabila tiada jalan penyelesaian di antara dua ayat atau bahagian Firman yang dikatakan sebagai bertentangan. Walaupun jawaban belum dapat diberikan sekarang, itu bukan bererti jawaban itu tidak wujud. Ramai telah mendapati bahawa apa yang dipandang salah dalam sejarah dan geografi Alkitab akhirnya mendapati bahawa Alkitab itu betul melalui penemuan-penemuan arkeologi yang baru.

Kita sering diperhadapkan dengan petanyaan yang berbunyi “Jelaskan pertentangan ini” atau ”Lihat, ini satu kesalahan dalam Alkitab!” Kita akui, beberapa perkara yang telah diketengahkan orang memang susah untuk dijawab. Bagaimanapun, kita tetap bertegas bahawa pasti ada jawaban dan penjelasan yang masuk akal kepada setiap apa yang dilihat sebagai pertentangan dan kesalahan dalam Alkitab. Ada terdapat buku-buku dan laman web yang menyenaraikan “semua kesalahan dalam Alkitab.” Kebanyakan orang mendapat peluru mereka untuk menyerang Alkitab dari tempat-tempat ini; sedangkan mereka sendiri tidak ada menemukan apa yang disebut sebagai kesalahan dalam Alkitab. Ada juga buku-buku dan laman web yang membuktikan apa yang disenaraikan sebagai kesalahan Alkitab itu sebenarnya tidak betul. Perkara yang sangat menyedihkan adalah tentang orang-orang yang menyerang Alkitab sebenarnya tidak berminat untuk mendapatkan sebarang penjelasan. Ramai “penyerang-penyerang Alkitab” memang sedar dengan jawaban-jawaban yang ada, tetapi mereka terus menggunakan serangan lapuk dan yang cetek itu berulang kali.

Jadi, apakah yang patut kita lakukan apabila seseorang mendekati kita dengan membawa satu tuduhan tentang kesalahan Alkitab? 1) Selidikilah bahagian ayat yang dipertikaikan dengan banyak berdoa dan perhatikan samada terdapat satu penyelesaian yang mudah. 2) Buatlah satu penyelidikan menggunakan tafsiran-tafsiran Alkitab yang baik dan laman web penyelidikan Alkitab. 3) Tanya pastor/pemimpin gereja samada mereka boleh memberikan penyelesaian. 4) Sekiranya jawaban masih juga belum ditemui setelah langkah-langkah 1 sehingga 3, maka kita percaya Firman-Nya adalah kebenaran dan pasti ada penyelesaiannya, hanya belum ditemukan. (2 Timotius 2:15, 3:16-17)

EnglishBalik ke laman bahasa Melayu

Adakah Alkitab mengandungi kesalahan-kesalahan, pertentangan-pertenganan atau percanggahan?
Kongsi halaman ini: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries