settings icon
share icon
Soalan

Apakah yang dikatakan Alkitab tentang malaikat-malaikat?

Jawapan


Malaikat-malaikat merupakan mahluk roh yang mempunyai kepintaran, emosi dan kehendak. Kenyataan ini benar untuk malaikat-malaikat baik dan yang jahat. Malaikat-malaikat memiliki kepintaran (Matius 8:29; 2 Korintus 11:3; 1 Petrus 1:12), perasaan (Lukas 2:13; Yakobus 2:19; Wahyu 12:17), dan melakukan kehendak-Nya (Lukas 8:28-31; 2 Timotius 2:26; Yudas 6). Malaikat-malaikat merupakan mahluk roh (Ibrani 1:14) tanpa mempunyai tubuh jasmanil. Mereka mempunyai keperibadian.

Malaikat merupakan mahluk yang telah diciptakan. Oleh sebab itu pengetahuan mereka terbatas. Ini bererti mereka tidak mengetahui semua perkara seperti Tuhan. Namun pengetahuan mereka melebihi pengetahun manusia dan ini mungkin disebabkan oleh tiga perkara. Pertama, malaikat dicipta pada kedudukan yang lebih tinggi berbanding manusia, oleh sebab itu mereka memiliki pengetahuan melebihi penhetahuan manusia. Kedua, malaikat-malaikat mengkaji Alkitab dan dunia lebih terperinci berbanding manusia dan mendapat pengetahuan daripadanya (Yakobus 2:19; Wahyu 12:12). Ketiga, malaikat menambah pengetahuan dengan lama memperhati kegiatan-kegiatan manusia. Bukan seperti manusia, malaikat tidak perlu mengkaji sejarah sebab mereka telah melalui semua itu. Oleh yang demikian mereka masak dengan reaksi dan tindak-tanduk yang akan diambil seseorang dan dapat membuat tekaan tepat tentang tindakbalas kita dalam keadaan tertentu.

Walaupun mereka mempunyai kehendak, mereka takluk kepada kehendak Tuhan sama seperti semua mahluk yang lainnya. Malaikat-malaikat yang baik dihantar untuk menolong orang-orang percaya (Ibrani 1:14). Berikut adalah beberapa kegiatan yang dikaitkan dengan malaikat: Mereka memuji Tuhan (Mazmur 148:1-2; Yesaya 6:3). Mereka menyembah Tuhan (Ibrani 1:6; Wahyu 5:8-13). Mereka bersukacita dalam pekerjaan Tuhan (Ayub 38:6-7). Mereka melayani Tuhan (Mazmur 103:20; Wahyu 22:9). Mereka hadir di hadapan Tuhan (Ayub 1:6; 2:1). Mereka melaksana penghukuman Tuhan (Wahyu 7:1; 8:2). Mereka membawa jawaban doa (Kisah 12:5-10). Mereka menolong membawa orang menjadi percaya kepada Kristus (Kisah 8:26; 10:3). Mereka memperhatikan keadaan, pekerjaan dan penderitaan orang Kristian (1 Korintus 4:9; 11:10; Efesus 3:10; 1 Petrus 1:12). Mereka memberi dorongan sewaktu dalam bahaya (Kisah 27:23-24). Mereka mengurus orang-orang benar yang meninggal dunia (Lukas 16:22).

Susunan malaikat sangat berbeza berbanding manusia. Manusia tidak menjadi malaikat apabila mereka meninggal dunia. Malaikat-malaikat tidak pernah hidup sebagai manusia dan tidak akan menjadi manusia. Tuhan telah menciptakan malaikat-malaikat sama seperti Dia juga telah menciptakan manusia. Tidak ada disebut dalam Alkitab malaikat-malaikat telah diciptakan dalam gambar dan rupa Tuhan seperti manusia yang telah dicipta dalam gambar dan rupa Tuhan. Malaikat-malaikat merupakan mahluk rohani yang pada tahap tertentu dapat mengambil rupa bentuk jasmani. Manusia merupakan mahluk jasmani tetapi mempunyai aspek rohani. Perkara terbesar kita dapat pelajari daripada malaikat-malaikat adalah sikap tunduk dan ketaatan mereka yang segera terhadap Tuhan.

EnglishBalik ke laman bahasa Melayu

Apakah yang dikatakan Alkitab tentang malaikat-malaikat?
Kongsi halaman ini: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries