settings icon
share icon
Soalan

Apakah buah Roh Kudus?

Jawapan


Galatia 5:22-23 memaklumkan kita, "Inilah hasilnya jika orang dipimpin oleh Roh Allah: kasih, sukacita, damai sejahtera, sabar, kemurahan, kebaikan, kesetiaan, lemahlembut, menguasai diri." Buah Roh Kudus adalah hasil dari peranan Roh Kudus dalam kehidupan umat Kristian. Alkitab menjelaskan bahawa setiap yang menerima Roh Kudus di saat mempercayai Yesus Kristus. (Roma 8:9; 1 Korintus 12:13, Efesus 1:13-14).

Salah satu tujuan kedatangan Roh Kudus ke dalam diri orang percaya adalah untuk mengubah kehidupan. Pekerjaan Roh Kudus menyesuaikan diri kita dengan imej Kristus, menjadikan kita lebih sempurna di sisiNya.

Buah Roh Kudus bertentangan dengan perbuatan alami dosa dalam Galatia 5:19-21. Perbuatan daging yang jelas, iaitu: perbuatan cabul, lucah, dan hawa nafsu, menyembah berhala, sihir, permusuhan, perselisihan, cemburu, amarah, mementingkan diri sendiri, penderaan, roh pemecah belah, hasad dengki, mabuk, pesta ria dan sebagainya. Bagi kesemuanya itu kuperingatkan kamu - sepertimana yang telah kulakukan dahulu -barangsiapa yang melakukan hal-hal berkenaan, ia tidak akan tergolong dalam Kerajaan Allah," Galatia 5:19-21 menyebutkan bagaimana golongan, dalam peringkat yang berbeza, semasa belum mengenali Kristus dan disebabkan itu tidak dikuasai Roh Kudus. Alami kemanusiaan kita yang berdosa menghasilkan jenis-jenis buah (Galatia 5:19-21) serta Roh Kudusl menghasilkan buah-buahNya (Galatia 5:22-23).

Kehidupan Kristian merupakan pergaulan antara kehidupan alami yang sesuai dosa dan buah Roh Kudus. Sebagai umat yang telah terjebak dalam dosa, kita masih terperangkap dalam tubuh yang menghendaki hal-hal berdosa (Roma 7:14-25).

Sebagai umat Kristian, kita memiliki Roh Kudus yang melahirkan buah-buahNya dalam diri kita dan kuasaNya yang sedia membantu kita menghalang perbuatan daripada alami dosa (2 Korintus 5:17, Filipi 4:13). Seorang umat Kristian tidak pernah sentiasa memenangi hal tersebut sering menyangkal Roh Kudus. Tetapi, salah satu tujuan dalam penghidupan Kristian secara berperingkat adalah mengizinkan Roh Kudus menakluk kemahuan dosa. Buah Roh sebagaimana dikehendaki Allah demi kehidupan kita...dan dengan bantuanNya, semuanya pasti berlaku!

EnglishBalik ke laman bahasa Melayu

Apakah buah Roh Kudus?
Kongsi halaman ini: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries