settings icon
share icon
Soalan

Adakah Roh Kudus boleh meninggalkan orang percaya?

Jawapan


Ringkasnya, tidak, Roh Kudus tidak pernah mengabaikan orang percaya. Kebenaran ini dijelaskan dalam pelbagai bahagian Perjanjian Baharu. Contohnya, Rma 8:9 menyatakan, "Jika seseorang tidak memiliki Roh Kudus, ia bukanlah kepunyaan Kristus." Jelasnya ayat ini, jika seseorang tidak memiliki Roh Kudus datang dan menduduki dirinya, orang itu belum lagi diselamatkan, disebabkan itu, jika Roh Kudus meninggalkan mereka, dia akan kehilangan hubungan dengan Kristus serta hilang keselamatan. Tetapi jelasnya ini bertentangan dengan yang diajarkan oleh Roh Kudus tentang "jaminan keselamatan" orang percaya. Ayat lain yang dengan jelas tentang Roh Kudus mendiami kehidupan orang percaya adalah Yohanes 14:16. Dalam hal ini Yesus menyebutkan Bapa akan menghantar seorang Penolong yang lain, "agar membantu kamu selama-lamanya".

Fakta bahawa Roh Kudus tidak pernah mengabaikan orang percaya boleh dilihat menerusi Efesus 1:13-14 bahawa orang-orang percaya "dipateri" oleh Roh Kudus yang "dijaminkan memperolehi keseluruhannya, iaitu penebusan yang menjadikan diri kita ini milik Allah, demi memuji kemuliaanNya". Dipateri oleh Roh Kudus mencerminkan pemilikan. Allah sudahpun menjanjikan hidup kekal kepada orang percaya Kristus, dan menjamin bahawa Dia akan mengotakan janjiNya, maka mengutuskan Roh Kudus demi mendiami orang percaya sehingga hari penebusan. Samalah umpama memberi wang pendahuluan bagi kenderaaan atau membeli rumah, Allah telah mendahulukan bagi semua orang percaya demi masa depan mereka denganNya, dengan mengutuskan Roh Kudus demi mendiami mereka. Fakta bahawa semua orang percaya dipateri oleh Roh turut dilihat dalam 2 Korintus 1:22 dan Efesus 4:30.

Sebelum kematian, kebangkitan dan kenaikan Kristus ke syurga, Roh Kudus mempunyai hubungan "pergi" dan "balik" terhadap orang percaya. Roh Kudus mendiami Raja Saul, tetapi kemudiannya mengabaikan dia (1 Samuel 16:14). Roh Kudus seterusnya mendatangi Daud (1 Samuel 16:13). Akibat perzinaannya dengan Betsyeba, Daud bimbang Roh Kudus akan diambil daripadanya (Mazmur 51:11). Roh Kudus menduduki Bezaleel demi membolehkan dia menyediakan perkakasan yang diperlukan dalam Khemah Pertemuan (Keluaran 31:2-5), tetapi ini tidak dicerminkan umpama hubungan yang kekal. Mulai dari hari Pentakosta (Kisah pasal 2), Roh Kudus mulai menduduki orang percaya secara kekal. Duduknya Roh Kudus secara kekal sebagai memenuhi janji Allah sentiasa menyertai kita dan tidak pernah mengabaikan kita.

Walaupun Roh Kudus tidak akan pernah mengabaikan kita, menjadi berdosa jika kita "meluputkan Roh Kudus" (1 Tesalonika 5:19) atau "menyedihkan Roh Kudus" (Efesus 4:30). Dosa selalu kelihatan antara hubungan kita dengan Allah. Walaupun hubungan kita dengan Allah di dalam Kristus aman tenteram, dosa-dosa yang tidak diakui dalam kehidupan kita dapat menghalang penyatuan dengan Allah dan secara efektif memadamkan pekerjaan Roh Kudus dalam kehidupan kita. Itulah sebabnya penting untuk mengakui dosa-dosa kita disebabkan Allah itu "setia dan adil, sehingga Ia mengampuni dosa dan menyucikan kita dari semua kemungkaran" (1 Yohanes 1:9). Justeru, meskipun Roh Kudus tidak pernah meninggalkan kita, faedah dan sukacita kehadirannya dapat hilang dari diri kita.

EnglishBalik ke laman bahasa Melayu

Adakah Roh Kudus boleh meninggalkan orang percaya?
Kongsi halaman ini: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries