settings icon
share icon
Soalan

Bagaimana saya boleh Berbaik-baik dengan Tuhan?

Jawapan


Sebelum kita dapat berbaik-baik dengan Tuhan, kita mesti memahami apakah yang dimaksudkan dengan perkataan “salah” terlebih dahulu. Jawapannya ialah “dosa”. “Tetapi semua orang sudah menyimpang dan sesat, tidak seorang pun melakukan yang baik.” (Mazmur 14:3). Kita telah menentang perintah Tuhan, “kita semua seperti domba yang sesat” (Yesaya 53:6).

Berita buruk ialah hukuman bagi dosa ialah kematian. “Nyawa setiap orang milik-Ku, baik nyawa bapa mahupun nyawa anak. Sesiapa yang berdosa, dialah yang akan mati” (Yehezkiel 18:4). Khabar baik ialah Tuhan yang pengasih mencari kita supaya kita boleh diselamatkan. Yesus mengumumkan tujuan Dia datang ke dunia ini adalah untuk “mencari dan menyelamatkan orang yang sesat” (Lukas 19:10). Dia juga menyatakan tujuannya telah tercapai semasa dia mati di atas salib. Dia berkata,“ Sudah selesai” (Yohanes 19:30).

Hubungan baik dengan Tuhan bermula dengan kamu mengakui dosa kamu. Kemudian bertaubat daripada dosa dengan rendah hati kepada Tuhan (Yesaya 57:15) dan berazam meninggalkan cara hidup yang berdosa. “Kerana kita sungguh-sungguh percaya, kita diterima oleh Allah sebagai orang yang sudah berbaik semula dengan-Nya. Kerana kita mengakui Yesus di hadapan orang, kita diselamatkan.” (Roma 10:10).

Penyesalan ini mesti diikuti dengan kepercayaan. Khasnya, kepercayaan bahawa kematian sebagai korban dan kebangkitan ajaib Yesus yang melayakkan Dia menjadi Penyelamat anda. “Jika kamu mengaku di hadapan orang bahawa “Yesus itu Tuhan” dan kamu sungguh-sungguh percaya bahawa Allah sudah membangkitkan Yesus daripada kematian, kamu akan diselamatkan” (Roma 10:9). Banyak petikan di dalam Kitab Suci menyatakan perlunya kepercayaan, seperti di Yohanes 20:27, Kisah Rasul-rasul 16:31, Galatia 2:16, 3:11, 26 dan Efesus 2:8.

Berbaik-baik dengan Tuhan ialah reaksi kamu kepada segala yang dilakukan oleh Tuhan demi kebaikan kamu. Tuhan menghantar Penyelamat ke dunia ini, untuk menyediakan pengorbanan bagi membersihkan dosa kamu (Yohanes 1:29), dan Dia juga berjanji bahawa “Pada masa itu, sesiapa yang berseru kepada Tuhan akan diselamatkan.” (Kisah Para Rasul 2:21).

Satu gambaran penyesalan dan pengampunan dosa ialah cerita ibarat anak yang membazirkan harta bapanya (Lukas 15:11-32). Anak muda itu membazirkan harta bapanya dengan melakukan aktiviti-aktiviti berdosa (rangkap 13). Apabila dia menyesal dan mengaku kesalahan sendiri, dia membuat keputusan untuk pulang ke rumah bapanya (rangkap 18). Dia ingatkan dia tidak akan diterima sebagai anak bapanya lagi (rangkap 19), tetapi kebimbangannya ternyata salah. Bapanya masih mengasihi anak yang nakal ini seperti dahulu (rangkap 20). Semua kesalahan telah diampuni dan sambutan diadakan untuk menyambut kepulangan anak ini (rangkap 24).

Tuhan selalu menunaikan janjinya dengan tepat, termasuk janji pengampunan dosa. “Tuhan dekat kepada orang yang tawar hati; Dia menyelamatkan mereka yang putus asa” (Mazmur 34:19).

Jika kamu hendak berbaik-baik dengan Tuhan, ikutilah doa yang mudah ini. Melafazkan kata-kata ini tidak akan menyelamatkan anda, tetapi hanya kepercayaan pada Kristus yang akan menyelamatkan anda! Doa ini hanya satu cara yang mudah untuk menunjukkan kepercayaan kamu dan mengucapkan terima kasih kepada Tuhan kerana rahmat penyelamatannya. "Tuhan, saya mengaku bahawa saya sudah berdosa terhadap Kamu dan patut dihukum. Tetapi Yesus Kristus telah menggantikan saya untuk menerima hukuman itu supaya saya dapat diampuni melalui iman di atas Kristus. Saya akan meninggalkan dosa saya dan percaya bahawa Kristus boleh memberi saya pengampunan dosa. Terima kasih Tuhan kerana rahmat dan pengampunan kamu – iaitu hadiah kehidupan kekal dan bahagia! Amen!"

Adakah anda sudah membuat keputusan untuk menerima Kristus selepas membaca laman ini? Jika ya, sila tekan butang “Saya telah menerima Kristus hari ini” di bawah.

EnglishBalik ke laman bahasa Melayu

Bagaimana saya boleh Berbaik-baik dengan Tuhan?
Kongsi halaman ini: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries