settings icon
share icon
Soalan

Bagaimana saya boleh diselamatkan?

Jawapan


Memadai, soalan ini adalah yang terpenting boleh diutarakan. "Bagaimana saya boleh diselamatkan?", menerangkan di mana kita akan menghabiskan hidup kekal setelah meninggal dunia akan berakhir. Tiada isu yang lebih penting daripada takdir hidup kekal. Syukurlah, Alkitab dengan jelasnya menerangkan bagaimana seseorang itu boleh diselamatkan? (Kisah 16:30). Ketua penjara Filipi bertanya Paulus dan Silas, "Tuan-tuan apakah yang harus saya lakukan supaya diselamatkan?" "Percayalah kepada Tuhan Yesus,lalu kamu akan diselamatkan," (Kisah 16:31)

Bagaimana saya boleh diselamatkan? Mengapa saya perlu diselamatkan?
Kita semua terjebak akibat dosa (Roma 3:23). Kita lahir berdosa (Mazmur 51:5), dan kita secara peribadinya memilih untuk berdosa (Pengkhutbah 7:20; 1Yoh 1:8). Dosa adalah sesuatu yang membuatkan kita tidak diselamatkan. Dosa adalah perkara yang memisahkan kita dengan Tuhan. Dosa adalah sesuatu yang membawa kepada kebinasaan untuk mendapatkan hidup kekal kita.

Bagaimana boleh saya diselamatkan?Diselamatkan daripada apa?
Disebabkan dosa kita, kita layak mati (Roma 6:23). Tatkala konsekuen dosa ialah kematian fizikal, bukan itu sahaja jenis kematian yang diakibatkan oleh dosa. Semua dosa akhirnya Segala dosa akhirnya dilakukan terhadap Tuhan yang abadi dan tak terhingga (Mazmur 51:4). Kerana itu, penalti hanya untuk dosa kita juga kekal dan tidak terhingga. Apa yang kita perlu diselamatkan dari kemusnahan kekal (Matius 25:46; Wahyu 20:15).

Bagaimana saya boleh diselamatkan? Bagaimana Allah menyediakan keselamatan?
Kerana hukuman yang adil bagi dosa adalah tidak terhingga dan kekal, hanya Allah boleh membayar penalti, kerana hanya Dia adalah terbatas dan abadi. Tetapi Allah, dalam sifat ilahi-Nya, tidak boleh mati. Jadi Tuhan menjadi manusia dalam seseorang Nabi Isa. Allah mengambil daging manusia, hidup di kalangan kita, dan mengajar kita. Apabila orang-orang kafir dan mesej-Nya, dan berusaha untuk membunuh Dia, Dia rela mengorbankan diriNya untuk kita, membenarkan diriNya kepada disalibkan (Yohanes 10:15). Kerana Yesus Kristus adalah manusia, Dia boleh mati, dan kerana Yesus Kristus adalah Tuhan, kematian-Nya mempunyai nilai kekal dan tidak terhingga. Kematian Yesus di atas salib adalah pembayaran yang sempurna dan lengkap bagi dosa kita (1 Yohanes 2:2). Beliau mengambil akibat kita berhak. Kebangkitan Yesus dari mati menunjukkan bahawa kematian beliau sememangnya pengorbanan sempurna mencukupi untuk dosa.

Bagaimana saya boleh diselamatkan?Apa yang perlu saya lakukan?
"Percayalah dalam Tuhan Yesus, dan kamu akan diselamatkan" (Kisah 16:31). Tuhan telah melakukan semua kerja. Semua yang anda perlu lakukan adalah menerima, dalam iman, penyelamatan yang ditawarkan oleh Tuhan (Efesus 2:8-9). Sepenuhnya percaya Yesus sahaja sebagai bayaran bagi dosa-dosa kamu. Percaya kepada-Nya, dan anda tidak akan binasa (Yohanes 3:16). Tuhan menawarkan keselamatan sebagai hadiah. Semua yang anda perlu lakukan adalah menerima ia. Yesus adalah jalan keselamatan (Yohanes 14:6).

Adakah anda sudah membuat keputusan untuk menerima Kristus Yesus sebagai penyelamat anda selepas membaca laman ini? Jika ya, sila tekan butang di bawah "Saya telah menerima Kristus Yesus hari ini".

EnglishBalik ke laman bahasa Melayu

Bagaimana saya boleh diselamatkan?
Kongsi halaman ini: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries