settings icon
share icon
Kérdés

Van olyan, hogy „volt-hívő"?

Válasz


Erre a kérdésre a Biblia határozottan világos és félreérthetetlen választ ad. Az 1János 2:19-ben ez áll: „Közöttünk voltak, de valójában sohasem tartoztak közénk, hiszen máskülönben nem hagytak volna el minket. Mivel azonban elmentek, nyilvánvaló, hogy valójában sohasem tartoztak közénk" (Egyszerű). A Szentírásból abszolút világosan kitűnik, hogy nincs olyan, hogy volt-hívő. Ha valaki igazi hívő, akkor soha nem fog eltávolodni a hittől, „hiszen máskülönben nem hagytak volna el minket." Ha valaki, aki hívőnek vallotta magát, megtagadja a hitet, akkor soha nem volt igazi hívő. „Közöttünk voltak, de valójában sohasem tartoztak közénk… Mivel azonban elmentek, nyilvánvaló, hogy valójában sohasem tartoztak közénk." Nem, tényleg nincs olyan, hogy volt-hívő.

Fontos különbséget tenni egy valódi hívő és egy névleges keresztyén között. Igazi hívő az, aki teljes mértékben egyedül Jézus Krisztusban bízik üdvösségét illetően. Igazi hívő az, aki megérti, hogy mit tanít a Biblia a bűnről, a bűn büntetéséről; arról, hogy ki Jézus, mit tett értünk, és hogyan szerzett bűnbocsánatot. Igazi hívő az, aki elfogadta Jézus Krisztust személyes megváltójaként, új teremtéssé lett (2Korinthus 5:17), és folyamatosan Krisztus képére formálódik. Igazi hívő az, akit a Szentlélek ereje megtart hívőnek (Efezus 4:13,30, 2Korinthus 1:22). Az ilyen hívőből sosem lesz volt-hívő. Az, aki igazán és teljes mértékben elfogadta Krisztust megváltójaként, soha nem tagadhatja meg Őt. Az, aki valóban megérti a bűn súlyát, a bűn következményeit, Krisztus szeretetét és Isten irgalmát és kegyelmét, soha nem fordíthat hátat a keresztyén hitnek.

Sokan vannak világszerte, akik keresztyénnek vallják magukat, de nem azok. Hívőnek lenni nem azt jelenti, hogy egy adott néphez tartozol, vagy egy adott bőrszínnel rendelkezel. Hívőnek lenni nem azt jelenti, hogy Jézust egy nagyszerű tanítónak tartod, vagy hogy éppen követed is a tanításait. Hívőnek lenni azt jelenti, hogy Krisztus képviselője és követője/szolgája vagy. Vannak, akik valamilyen kapcsolatban álltak egy „keresztyén" gyülekezettel, de később megszakították ezt a kapcsolatot. Vannak, akik „megízlelték", „megkóstolták" Jézus Krisztust, de soha nem fogadták el Megváltóként. De olyan, hogy volt-hívő, nem létezik. Egy igazi hívő soha nem mond le a hitéről, és nem is mondhat le. Ha valaki, aki hívőnek vallotta magát, később elutasítja a keresztyén hitet, akkor soha nem volt igazi hívő.

EnglishVissza a magyar oldalra

Van olyan, hogy „volt-hívő"?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries