settings icon
share icon
Kérdés

A visszaeső/elbukott keresztyén is üdvözül?

Válasz


Ez a kérdés az elmúlt években végtelen sok vita tárgyát képezte. A visszaeső vagy elbukott szavak nem szerepelnek az Újszövetségben, és az Ószövetségben elsősorban Izraellel kapcsolatban merülnek fel. A zsidók, noha Isten választott népe voltak, folyamatosan hátat fordítottak neki, és fellázadtak az igéje ellen (Jeremiás 8:9). Épp azért voltak rákényszerülve, hogy újból és újból áldozatokat mutassanak be, hogy helyreállítsák a kapcsolatukat azzal az Istennel, amelyet megsértettek. A keresztyének azonban részesülhettek Krisztus tökéletes, egyszer s mindenkorra elegendő áldozatában, így nincs szükségük arra, hogy további áldozatokat mutassanak be. Maga Isten szerezte meg az üdvösséget számunkra (2Korinthus 5:21), és mivel Ő váltott meg minket, az igazi hívő nem bukhat el úgy, hogy utána ne térne meg.

A keresztyének is vétkeznek (1János 1:8), de a keresztyén életet nem jellemezheti bűnös életvitel. A hívők új teremtmények (2Korinthus 5:17). A Szentlélek bennünk lakozik és jó gyümölcsöt terem (Galata 5:22-23). A hívő életnek egy megváltozott életet kell tükröznie. Függetlenül attól, hogy hányszor vétkeznek, a hívők megbocsátást nyernek; ugyanakkor – ahogy egyre közelebb kerülnek Istenhez, és egyre krisztusibbá válnak –, a hívőknek egyre szentebb életet kellene élniük. Komoly kételyeket kell ébresszen bennünk az a személy, aki hívőnek vallja magát, de az élete mást mutat. Igen, egy olyan igazi hívő, aki ideiglenesen bűnbe esik, még mindig üdvözül, viszont az a személy, akinek az életét a bűn uralja, nem valódi keresztyén.

Mi van azzal, aki megtagadja Krisztust? A Biblia azt mondja, hogy ha egy személy megtagadja Krisztust, az azt jelenti, hogy soha nem is ismerte Krisztust. „Közülünk indultak el, de nem voltak közülünk valók; mert ha közülünk valók lettek volna, megmaradtak volna közöttünk. De nyilvánvalóvá kellett lennie, hogy nem mind közülünk valók" (1János 2:19). Aki elutasítja Krisztust és hátat fordít a hitnek, azt jelzi, hogy soha nem is tartozott Krisztushoz. Azok, akik Krisztushoz tartoznak, Krisztusban maradnak. Azok, akik lemondanak a hitről, soha nem is rendelkeztek vele. „Igaz beszéd ez: Ha vele együtt haltunk meg, vele együtt fogunk élni is. Ha tűrünk, vele együtt fogunk uralkodni is. Ha megtagadjuk, ő is megtagad minket. Ha hűtlenek vagyunk, ő hű marad, mert ő magát meg nem tagadhatja" (2Timóteus 2:11-13).

English



Vissza a magyar oldalra

A visszaeső/elbukott keresztyén is üdvözül?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries