settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent, hogy a Sátán a világosság angyalának álcázza magát?

Válasz


A sötétség és a világosság a rossz és a jó metaforái. Ha valaki a világosság angyaláról hall, automatikusan valami jóra gondol, mivel az emberiség történelme során a sötétség mindig a gonosz, a világosság pedig a jó archetípusa volt. A Bibliában a világosság az igazság és Isten változhatatlan természetének lelki metaforája (Jakab 1:17). A világosság képe ismételten megjelenik a Bibliában, hogy segítsen megérteni, hogy Isten teljesen jó és igaz (1János 1:15). Amikor a világosságban vagyunk, akkor Vele vagyunk (1Péter 2:9). Arra buzdít minket, hogy a világosságban társuljunk Hozzá (1János 1:7), mivel céllal adta a világosságot (János 12:46). A világosság az a hely, ahol a szeretet lakozik és jól érzi magát (1János 2:9-10). Isten megalkotta a világosságot (1Mózes 1:3), a világosságban lakozik (1Timóteus 6:16), és a világosságot az emberek szívébe helyezi, hogy meglássuk és megismerjük Őt és megértsük az igazságot (2Korinthus 4:6).

Ezért, amikor a 2Korinthus 11:14-ben azt olvassuk, hogy „a világosság angyalának adja ki magát", azt jelenti, hogy Sátán a világosság iránti szeretetünkre alapoz, hogy megtéveszthessen. Azt akarja, hogy jónak, igaznak, szeretőnek és erősnek higgyük – mindannak, ami Isten. Az emberek zömének nem lenne túl meggyőző, ha sötét, ördögi lényként jelenne meg, szarvakkal a fején. A legtöbb ember a világossághoz vonzódik, nem a sötétséghez. Ezért a sátán a világosság angyalaként jelenik meg, hogy magához és hazugságaihoz csábítson minket.

Hogyan tudunk különbséget tenni Isten világossága és a sátán világossága között? Elménket és szívünket folyamatosan egymásnak ellentmondó üzenetek zavarják össze. Honnan tudhatjuk, hogy jó úton járunk? A 119. zsoltár ezt mondja: „Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága" (105.v.), és „Igéd kijelentése világosságot gyújt, értelmessé teszi az együgyűeket" (130.v.). Isten szavaiban erő rejlik. Ahogy Isten hangja létrehozta a fizikai fényt, úgy a szívünkbe is lelki fényt tud gyújtani. Ha kitesszük magunkat hangjának az igéje által, akkor képesek leszünk különbséget tenni Isten világossága és annak a hamisítványai között.

Sátán a bűnt kellemes és kívánatos dolognak, a hamis tanítást pedig világosságot nyújtó és életformáló igazságnak állítja be előttünk. Milliók dőlnek be ámításainak pusztán azért, mert nem ismerik Isten igazságát. Az Ézsaiás 8:20-22 úgy mutatja be a sötétséget, mint ami az ige nem ismeréséből fakad. Izrael népe médiumok által, Sátán hazugságainak ámítása révén keresték az igazságot. Ézsaiás ezt mondja: „A törvényre és intelemre figyeljetek! Hiszen ők olyan dolgokról beszélnek, amelyeknek nincs jövője. Szomorúan és éhesen bolyong a nép az országban. Ha éheznie kell, fölháborodik, gyalázza királyát és Istenét. Fölfelé néz, majd a földre tekint, de csak nyomorúságot és sötétséget lát, nyomasztó borút, homályba taszítva."

A sötétség abból fakad, hogy Isten igéjén kívül keressük az igazságot. Sajnos, ahogy Ézsaiás is mondja, amikor az embereknek nincs „jövőjük", sötétségben bolyongnak, és gyakran Istenre haragszanak ahelyett, hogy hozzá fordulnának segítségért. Ezért olyan hatásos a sátán álcája, mellyel a világosság angyalának adja ki magát. A feketéből fehéret csinál és a fehérből feketét, és elhiteti velünk, hogy Isten a hazug, a sötétség forrása. Ezért nyomorúságunkban gyűlöletünket arra irányítjuk, aki meg tudna minket szabadítani.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent, hogy a Sátán a világosság angyalának álcázza magát?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries