settings icon
share icon
Kérdés

Mi az a Via Dolorosa?

Válasz


A Via Dolorosa, mely szó szerint a Szenvedések vagy Fájdalmak útját jelenti, az a jeruzsálemi út, amelyen — egyes emberi hagyományok szerint — Jézus keresztre feszítésének napján Ponczius Pilátus itélőszékétől (Praetorium, azaz a praetor székhelye) a megfeszítésének helyéig, a Kálvária halmára, azaz a Golgotára, ment (Máté 27:2-26). Jézus Krisztust Pilátus ítélete után római katonák csúfolták, verték meg, és köpdösték arcon (Máté 27:26-31). Ezek után arra is kényszerítették, hogy saját keresztét végighurcolja Jeruzsálem utcáin, majd végül keresztre feszítették (Máté 27:32-50).

A mai Via Dolorosát 14 állomás tagolja, amelyeken állítólag 14 további incidens történt Jézus útján. Ezek közül azonban legalább 5-ről nem tesz említést Biblia, hanem azok sokkal inkább katolikus-, emberi hagyományokból fakadnak. A Biblia által említett esetek-, úgy mint a megkorbácsolás (János 19:1-3), és a czirénei szaracén ember, Simon, kereszthordásának (Máté 27:32) pontos helyét pedig egyáltalán nem tartja fontosnak közölni az Írás.

Nem ér túl nagy meglepetésként minket, hogy a Biblia a Via Dolorosát sem említi. A Szentírás azt örökíti meg, hogy Jézus Krisztus Praetoriumtól a Golgotáig hordozta keresztjét. Míg ezen két hely pontos holléte sem ismert, addig biztos, hogy a köztük lévő táv valóban szenvedésekkel teli út volt az Úr számára. Az Úr Jézus Krisztus minden testi fájdalma azonban nem mérhető ahhoz a szellemi szenvedéshez, amit minden valaha élt ember bűneinek súlya vetett rá. Mindegy tehát hány filmes alkotás és hamis tanítás koncentrál kizárólag Jézus Krisztus testi szenvedésire, ha az Úrnak ezer háta lett volna véresre korbácsolva, súlyosságát tekintve az is elenyészne minden valaha élt ember örök kárhozatának elszenvedése mellett. Ő ugyanis minden egyes bűnünk büntetését felvitte a keresztre, és egészben ki is fizette.

Amint keresztény hívekként Krisztus kereszthez vezető útjáról elmélkedünk, arról emlékezünk meg, hogy milyen értékes ajándékot is kaptunk az Úr Jézustól, mikor saját vérével fizetett meg lelki üdvösségünkért. „És ő megsebesíttetett bűneinkért, megrontatott a mi vétkeinkért, békességünknek büntetése rajta van, és az ő sebeivel gyógyulánk meg" (Ézsaiás 53:5). Amint arra a fájdalomra és megaláztatásra gondolunk, amit Ő viselt értünk, akkor önkéntelenül is arra indulunk, hogy mindezt engedelmességben eltöltött élettel köszönjük meg Neki. Ő ugyanis megfizetett mindazon adósságainkért, melyet mi magunk sosem lettünk volna képesek törleszteni.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az a Via Dolorosa?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries