settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan álljon a keresztény ember a vényköteles gyógyszerekhez?

Válasz


Számos keresztény küzd azzal a döntéssel, hogy alávesse-e magát egyes műtéti beavatkozásoknak, vagy hogy igénybe vegyen-e bizonyos vényköteles szereket. A Biblia nyilván nem említi név szerint a vényköteles gyógyszereket, ha azonban az adott szer felírásának szándékát a Biblia fényében vizsgáljuk, akkor fel fogjuk ismerni, hogy miképp éljünk vele legjobban. Az Írásokból tudjuk, hogy a gyengélkedések, a betegségek, és maga a halál is mind a világba belépett eredendő bűn következménye. Jézus Krisztus földi szolgálatának tetemes részét pontosan az tette ki, hogy embereket gyógyítván nyíltan küzdött a bűn átka ellen, bármerre is ment (lásd Máté 15:31). Jézus Krisztus Isten lényének tökéletes képmása (Zsidókhoz 1:3), mikor tehát együttérzést tanúsítva meggyógyította teremtményeit, akkor Isten az Ő személyében már ott és akkor feltárta előttünk a Nagy Orvost, Aki által és Akiben egy napon az egész teremtést helyre fogja állítani (Rómabeliekhez 8:18-25).

Jézus Krisztus szolgálatából tehát jól kitűnik, hogy önmagában véve semmi gond nincs azzal, ha keressük a gyógyulást sőt, ez valójában nagyon is helyes dolog! Lukács, aki Lukács evangéliumnak és az Apostolok Cselekedeteinek megírásánál a tollat fogta, maga is orvos volt (Kolossébeliekhez 4:14). Bár meglehet, hogy a Lukács doktor nem éppen olyan ütemben írta a recepteket, mint mai szaktársai, a célja neki is az volt, hogy enyhítsen az emberek testi fájdalmán és bajain. Ehhez minden bizonnyal kora gyógyszereit és gyógyászati eljárásait is igénybe vette.

A vényköteles gyógyszerek korának beköszönte előtt az emberek más módokon, más szerek segítségével igyekeztek fájdalmaikat enyhíteni. A Példabeszédek könyvének 31:6-7 igerésze úgy hivatkozik az alkoholra, mint egy szerre, amit a krónikus betegnek, vagy más szenvedőnek kell adni. Pál apostol a Timótheushoz írt levél 5:23-ban arra inti tanítványát, hogy éljen egy kis borral a gyakori gyomorpanaszaira. Mivel ekkor a mai értelemben vett gyógyszerek nemigen álltak még rendelkezésre, nem volt ritka, hogy az emberek olyan erjesztett italokat használtak fájdalmaik enyhítésére, melyek fájdalomcsillapító hatásáról a Szentírás is bizonyságot tesz, és amelyek használatát jóvá is hagyja.

Azt sem szabad elfelednünk, hogy a napjainkban használatos gyógyszerek hatóanyagai a természetben előforduló anyagokból és növényekből kerülnek kinyerésre. Előfordulhat például, hogy az orvos az Amoxil nevű antibiotikumot írja fel bajainkra. No de mégis, honnan származik ez a szer – tehetjük fel a kérdést. A penicillin nem más, mint az ún. Penicillium notatum nevű kékeszöld penészgomba mellékterméke. És vajon honnan származik ez a gomba? Azt pedig maga Isten teremtette. Isten tehát létrehozta ezt a penészgombát, és azzal a hasznos funkcióval látta el, hogy fertőző baktériumokat pusztítson. Isten később azt is lehetővé tette, hogy az emberek rábukkanjanak e penészgomba ezen tulajdonságára, hogy szintetizálják a hatóanyagot, és az emberi test számára feldolgozható formába hozzák azt. Talán hibás dolog volna Isten egyik teremtményét felhasználni arra, hogy az egész emberiség egészségét javítsuk? Nem, cseppet sem! Még az ilyen felfedezésekben is fel lehet ismerni Isten csodás működését, legyen egyedül az Övé a dicsőség!

Ezek fényében kell mérlegeljük, hogy hogyan viszonyulunk a vényköteles gyógyszerekhez. Természetesen semmi gond nincs azzal, ha betegség idején orvost keresünk fel. Az is helyénvaló, ha az orvos által felírt gyógyszereket az orvos által elrendelt módon szedjük. Hogy ezeknek a gyógyszerekenek vanak-e veszélyeik és mellékhatásaik? Persze, hogy vannak. Ezekről pedig az orvos és gyógyszerész fog tájékoztatni minket. Lehetséges visszaélni ezekkel a szerekkel, és függőségbe is lehet esni általuk? Igen, sajnos ez is elképzelhető. Isten gyermekeinek sohasem szabad megengedniük, hogy egy szer állandó befolyása alá kerüljenek (lásd az 1.Korinthusbeliekhez 6:12-ben lévő elvet egy más kontextusban kifejtve).

Összegzésül azt kell mondjuk, hogy a vényköteles gyógyszerek használata végső soron csak az adott személy és Isten közös ügye, csak rájuk tartozik. A Biblia nem adja parancsba az egyes orvosi kezeléseket, de nyilván nem is tiltja őket. Isten gyermekének úgy kell saját testére tekintenie, mint a benne lakozó Szent Lélek templomára (1.Korinthusbeliekhez 6:19-2O). Ez azt jelenti, hogy megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy testünket az egészséges étkezés és elegendő testmozgás által jó karban tartsuk. Ugyanakkor azt is jelenti, hogy tudatosan élünk azzal az ajándékkal, amivel Isten a legkülönbözőbb orvosok hozzáértésében és bölcsességében ajándékozta meg az emberiséget. A mi felfogásunk szerint mindig Isten a Gyógyító, teljesen függetlenül attól, hogy adott esetben emberi-, vagy anyagi eszközöket használ fel, így gyógyulásunkért is őt dicsőítjük.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan álljon a keresztény ember a vényköteles gyógyszerekhez?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries