settings icon
share icon
Kérdés

Miért olyan nehéz néha, hogy Istenre várjunk?

Válasz


Istenre várni nemcsak nehéz, hanem néha egyenesen lehetetlennek tűnik. Azt szeretnénk, hogy a dolgok a mi terveink szerint, a mi időzítésünk szerint történjenek. De Isten nem a mi menetrendünk szerint halad, és ha mi mégis erre számítunk, csalódni fogunk. Istennek nagyobb rálátása van az élet dolgaira, és mivel Ő tökéletes és szent, a perspektívája, terve és menetrendje is tökéletes és szent. A zsoltáros azt mondja: „Az Isten útja tökéletes” (Zsoltárok 18:31). Ha Isten útjai tökéletesek, akkor bíznunk kell, hogy bármit is tesz – és bármikorra is időzít dolgokat–, az is tökéletes. Amikor sikerül ezt megértenünk, akkor az Istenre való várakozás nemcsak könnyebb lesz, hanem még örömteli is.

Isten világos ígéreteket tesz ez ügyben: ha várunk rá, megújítja az erőnket (Ézsaiás 40:31). De emberek vagyunk, és olyan világban élünk, amelyben mindent azonnal akarunk, sőt lehetőleg már tegnap. Ezért olyan nehéz Istenre várni. Az imádságaink, amelyeket a Seregek Ura elé tárunk, néha azonnal megválaszolásra kerülnek, és ez erősíti a bizalmunkat és reménységünket. Néha azonban az Úr hosszabb időre próbára teszi a hitünket, és ez nagy küzdelmet jelenthet. Ilyenkor megnehezednek a dolgok, és azon tűnődünk, hogy az Úr egyáltalán hall-e minket.

Pál apostol arra inti a filippi gyülekezetet, hogy semmi miatt se aggódjanak (Filippi 4:6). Amikor egy hívő aggodalmaskodik, az a hit hiányát jelentheti, és ez elszomorítja Istent – nemcsak azért, mert azt szeretné, ha semmi miatt sem aggódnánk, hanem azért is, mert az aggodalom oka az, hogy nem értjük meg, ki Ő valójában.

Isten természetének és jellemének egyik fő vonása, valamint azon tulajdonsága, amely leginkább megkönnyíti, hogy teljes bizalommal várjunk rá, az a szuverenitás. Isten szuverenitását úgy lehetne meghatározni, mint a teljes és abszolút uralmat minden teremtmény, esemény és körülmény felett, a történelem minden egyes pillanatában. Mivel senkinek sem tartozik felelősséggel, senki sem befolyásolja, és teljes mértékben független, Isten azt teszi, amit jónak lát, csak úgy, ahogy jónak látja, és senki sem állhat útjába: „Előre megmondtam a jövendőt, és régen a még meg nem történteket. Ezt mondom: Megvalósul tervem, mindent megteszek, ami nekem tetszik” (Ézsaiás 46:10). Ha sikerül ezt megértenünk, akkor nemcsak türelmesen tudunk az Úrra várni, hogy a maga tökéletes idejében munkálkodjon és cselekedjen, hanem bizalommal is.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért olyan nehéz néha, hogy Istenre várjunk?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries