settings icon
share icon
Kérdés

Ki volt a valódi, történelmi Jézus?

Válasz


Kétség kívül, az egyik leggyakoribb kérdés az: „Ki volt Jézus?" Ahhoz sem fér kétség, hogy Jézus messze a legismertebb név a világon. A világ népességének egyharmada – kb. 2,5 milliárd ember – vallja magát keresztyénnek. Az iszlám, amely 1,5 milliárd embert ölel magába, ugyancsak elismeri Jézust mint a Mohamed utáni második legnagyobb prófétát. A maradék 3,2 milliárd ember (nagyjából a világ népességének fele) nagy része vagy hallotta már a Jézus nevet, vagy vannak róla ismeretei.

Ha össze szeretnénk állítani Jézus életrajzát a születésétől a haláláig, elég szellős lenne. Zsidó szülők gyermekeként született Betlehemben, egy kis városban Jeruzsálemtől délre, amikor a terület római megszállás alatt volt. Szülei északra, Názáretbe költöztek, és itt nőtt fel, ezért hívják gyakran názáreti Jézusnak. Apja ács volt, így valószínű, hogy Jézus már gyerekkorában eltanulta ezt a mesterséget. Körülbelül harminc évvel később kezdte el nyilvános szolgálatát. Kiválasztott tizenkét, kétes hírnevű embert tanítványként, és Kapernaum környékén tevékenykedett, egy nagy halászfalu és kereskedelmi központ környékén a Galileai tó partján. Innen utazott szerte Galileába, hogy prédikáljon, és gyakran megfordult a szomszédos pogányok és samaritánusok lakta vidékeken és Jeruzsálemben.

Jézus szokatlan tanításai és módszerei sokakat megzavart. Forradalmi üzenete, amely lenyűgöző csodákkal és gyógyításokkal párosult, sokakat követésre ösztönzött. A népesség körében rohamosan nőtt a népszerűsége, és ennek eredményeként a zsidó vallás vezetői is felfigyeltek rá. Rövidesen ezek a zsidó vezetők féltékenyek lettek a sikerére, és sértve érezték magukat. Több ilyen vezető támadásnak érezte a Jézus tanítását, és úgy vélte, hogy a megszokott vallásos tradíciók és ceremóniák veszélybe kerültek. Rövid időn belül szövetkeztek a rómaiakkal, hogy megöljék. Ekkor történt, hogy a tanítványok közül az egyik elárulta a zsidó vezetőknek egy jelentéktelen összegért. Nem sokkal ezután letartóztatták, levezettek néhány futtában összedobott gúnytárgyalást, és végül kereszt általi halálra ítélték.

De a többi történelmi személytől eltérően, Jézus halála nem a történet végét jelentette, hanem inkább a kezdetét. Ma amiatt beszélhetünk keresztyénségről, ami Jézus halála után történt. Három nappal a halála után a tanítványai és sokan mások azt kezdték el hirdetni, hogy Jézus feltámadt a halálból az életre. A sírját üresen találták, a test eltűnt, és különböző csoportok különböző helyszíneken és különböző körülmények közt több ízben is látták megjelenni.

Ennek eredményeképp az emberek elkezdték hirdetni, hogy Jézus a Krisztus, azaz a Messiás. Feltámadása megerősítette a bűnbocsánatot, amelyet áldozata révén szerzett. Az örömhírt, amelyet evangéliumnak nevezünk, először Jeruzsálemben hirdették – abban a városban, ahol kivégezték. Jézus követését „az Úr útjá"-nak nevezték el (ld. ApCsel 9:2, 19:9, 23, 24:22), és gyorsan terjedt. Rövid időn belül az evangélium üzenete a környéken túlmenően is terjedni kezdett, és eljutott egészen Rómáig és a birodalom legtávolabbi pontjaiig.

Jézus minden bizonnyal nagy hatással volt a világtörténelemre. A „valódi, történelmi Jézus" kérdésére a választ leginkább Jézusnak a történelemre gyakorolt hatásában találjuk meg. Jézus páratlan hatására az egyetlen magyarázat az lehet, hogy Jézus több volt, mint ember. Jézus az volt, és ma is az, akinek a Biblia mondja: az emberré lett Isten. Csak a világot teremtő és a történelem folyását kézben tartó Isten gyakorolhatott ilyen drasztikus méretű hatást a világra.

EnglishVissza a magyar oldalra

Ki volt a valódi, történelmi Jézus?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries