settings icon
share icon
Kérdés

Melyek a válás bibliai alapjai?

Válasz


Amikor arról beszélünk, hogy mit mond a Biblia a válásról, fontos szem előtt tartani a Malakiás 2:16-ot: „Gyűlölöm a válást... — mondja az Örökkévaló (Egyszerű)." Bármilyen okot is nevezzen meg a Biblia a válás alapjaként, ez nem jelenti azt, hogy Isten szeretné, ha abban az esetben a válás bekövetkezne. Ahelyett, hogy azt kérdeznénk: „A _______ ok-e a válásra", gyakran azt kellene-e kérdeznünk: „A ________ ok-e a megbocsátásra, helyreállításra és/vagy tanácsolásra?"

A Biblia két dolgot nevez meg világosan a válásra: (1) ha az egyik fél szexuális erkölcstelenséget követ el (Máté 5:32; 19:9), és (2) ha a hitetlen fél elhagyja a hívőt (1Korinthus 7:15). Viszont még ebben a két esetben sem szükségszerű vagy ajánlott a válás. A legtöbb, amit mondhatunk, hogy a szexuális erkölcstelenség és az elhagyás okot (lehetőséget) ad a válásra. A megvallás, megbocsátás, megbékélés és helyreállítás mindig az első helyen kell álljon. A válás mindig csak az utolsó eshetőség lehet.

Van-e más ok a válásra, mint amit a Biblia konkrétan megnevez? Talán, de nem latolgathatunk Isten igéje felett. Nagyon veszélyes túlmenni azon, amit a Biblia mond (1Korinthus 4:6). További okok közt szerepel a házastárs bántalmazása (érzelmileg vagy testileg), gyermekbántalmazás (érzelmileg, testileg vagy szexuálisan), pornófüggőség, drog- vagy alkoholfogyasztás, bűncselekmény / bebörtönzés és az anyagiak helytelen kezelése (pl. szerencsejáték-függőség révén). Ezek közül egyikről sem mondja nyíltan a Biblia, hogy ok lenne a válásra.

Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyik sem szolgáltat kellő okot olyan válásra, amelybe Isten is beleegyezne. Például nem tudjuk elképzelni, hogy Isten azt akarná, hogy a feleség egy olyan férjjel maradjon együtt, aki testileg bántalmazza őt és/vagy a gyermekeiket. Ilyen esetben a feleségnek valóban el kell különítenie magát és gyermekeit a bántalmazó férjtől. Viszont, ideális esetben, még ilyen helyzetben is a megtérés és helyreállítás kell legyen a különválás célja, nem feltétlenül rögtön a válókereset elindítása. Kérlek, értsd meg, hogy a fentiekkel nem azt akarjuk mondani, hogy egy nő vagy férfi, akinek a házastársa a fent említett tevékenységek valamelyikét űzi, maradjon meg az adott helyzetben. Ha valakinek a saját vagy gyermekei biztonsága veszélyben van, a különválás helyes és megfelelő lépés.

Egy másik megközelítése a témának az, ha különbséget teszünk a válás bibliai okai valamint a válás és újraházasodás bibliai alapjai között. Némelyek úgy vélik, hogy csak a két fent említett bibliai eset lehet ok a válásra és újraházasodásra, míg a többi esetben a válást nem követheti újraházasodás. Bár van ebben némi ráció, ez nem több az Isten igéje feletti latolgatásnak.

Melyek tehát a válás bibliai alapjai? A válasz: szexuális erkölcstelenség és elhagyás. Van-e más ok a válásra ezen a kettőn kívül? Talán. Könnyen kell-e venni a válást, és ez kell-e legyen az első lépés? Egyáltalán nem. Isten bárkit képes megváltoztatni és átformálni, és bármelyik házasságot képes meggyógyítani és megújítani. Válásra csak akkor kerítsünk sort, ha az illető ismételten és megbánás nélkül követi el förtelmes bűnét.

EnglishVissza a magyar oldalra

Melyek a válás bibliai alapjai?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries