settings icon
share icon
Kérdés

Lehet-e keresztény embernek hitetlen üzlettársa?

Válasz


Gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon helyes-e, ha egy keresztény hívő közös vállalkozásba fog egy hitetlennel. Ezzel kapcsolatban a következő igét idézik a leggyakrabban: „Ne legyetek a hitetlenekkel felemás igában, mert mi köze egymáshoz az igazságnak és a gonoszságnak, vagy mi köze van a világosságnak a sötétséghez?” (2Kor 6,14). Gyakran ezzel a verssel támasztják alá azt is, hogy a keresztények ne kössenek házasságot nem keresztényekkel. A házasságra egész biztosan vonatkoztatható a fenti ige, de semmi nem szól amellett a szövegkörnyezetben, hogy kizárólag a házasságra alkalmazzuk. Mindenféle „felemás iga” tilos: a házasság, a bensőséges baráti kapcsolat és – sok esetben – az üzlettársi kapcsolat is.

A parancs arra utal, hogy hívő és hitetlen között óriási különbség van. Általánosságban elmondható, hogy a keresztény ember céljai, indítékai és módszerei nem összeegyeztethetők a hitetlen emberével. A hit átformálja a jellemet. A keresztény hívő legfőbb célja az lesz, hogy dicsőséget szerezzen az Úr Jézusnak, és minden téren kedves legyen előtte; a hitetlen embert ezzel szemben a legjobb esetben is hidegen hagyják ezek a célkitűzések. Ha a hívő ember üzleti módszerei és céljai megegyeznek egy hitetlen céljaival és módszereivel, jól teszi, ha átértékeli és újragondolja a prioritásait.

„Mi köze van a világosságnak a sötétséghez?” – teszi fel a kérdést Pál a 2Korinthus 6,14-ben. Az emberek akkor vannak „közösségben” egymással, ha közös valamijük. Az üzlettársaknak – kapcsolatuk természetéből eredően – muszáj osztozniuk bizonyos dolgokon: ami az egyiké, az a másiké is. A „közösség” kifejezés éppen ezt jelenti. Ezeket az alapelveket szem előtt tartva legjobban tesszük, ha nem lépünk közösségre hitetlenekkel az üzleti életben. Ha egy keresztény hívő a vállalkozásával is az Úrnak igyekszik dicsőséget szerezni, elkerülhetetlenül konfliktusba kerül hitetlen üzlettársával. „Járnak-e ketten együtt, ha nem egyeztek meg?” (Ám 3:3)

EnglishVissza a magyar oldalra

Lehet-e keresztény embernek hitetlen üzlettársa?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries