settings icon
share icon
Kérdés

Mi történik az utolsó ítéletkor?

Válasz


Először is azt kell megértenünk az utolsó ítélettel kapcsolatban, hogy elkerülhetetlen. Bárhogy is értelmezzük az utolsó időkre vonatkozó próféciákat, tudjuk, hogy „elrendeltetett, hogy az emberek egyszer meghaljanak, azután pedig ítélet következik" (Zsidók 9:27). Mindnyájan találkozni fogunk a Teremtőnkkel. János apostol leírt néhány részletet az utolsó ítéletről:

„És láttam egy nagy fehér trónust és a rajta ülőt: színe elől eltűnt a föld és az ég, és nem maradt számukra hely. És láttam, hogy a halottak, nagyok és kicsinyek a trónus előtt állnak, és könyvek nyittattak ki. Még egy könyv nyittatott ki, az élet könyve, és a halottak a könyvbe írottak alapján ítéltettek meg cselekedeteik szerint. A tenger kiadta a benne levő halottakat, a Halál és a Pokol is kiadták a náluk levő halottakat, és megítéltetett mindenki cselekedetei szerint. És a Halál és a Pokol belevettetett a tűz tavába: ez a második halál, a tűz tava. Ha valakit nem találtak beírva az élet könyvébe, azt a tűz tavába vetették" (Jelenések 20:11-15).

Ez a jelentős szakasz leírja nekünk az utolsó ítéletet: az emberiség történelmének végét és az öröklét kezdetét. Egy dologban biztosak lehetünk: a kihallgatáson semmilyen tévedés nem kap helyet, mivel a tökéletes Isten fog ítélni (Máté 5:48, 1János 1:5). Ez több tagadhatatlan bizonyítékban fog megnyilvánulni. Először, Isten tökéletesen jogosan és jogszerűen fog eljárni (ApCsel 10:34, Galata 3:28). Másodszor, Istent nem lehet félrevezetni (Galata 6:7). Harmadszor, Istent semmilyen sérelemmel, kifogással vagy hazugsággal nem lehet befolyásolni.

Isten Fiaként Jézus Krisztus lesz a bíró (János 5:22). A nagy fehér trón előtt Krisztus minden hitetlent elítél, és a tetteik alapján fogja kiszabni rájuk a büntetést. A Biblia világosan megmondja, hogy a hitetlenek haragot gyűjtenek maguk ellen (Róma 2:5), és hogy Isten „mindenkinek cselekedetei szerint fog megfizetni" (Róma 2:6). (A hívők szintén megítéltetnek, de egy másik ítéletben, amelyre az ún. „Krisztus ítélőszéke" előtt kerül sor (Róma 14:10), de mivel Isten a Krisztus igazságosságát nekünk tulajdonította, és a nevünk fel van írva az Élet könyvébe, a tetteink alapján jutalmat fogunk kapni, nem büntetést.) A végső ítéletkor a hitetlenek sorsa a mindentudó Isten kezében lesz, aki mindenkit a lelke állapota alapján fog megítélni.

A sorsunk most még a saját kezünkben van. Az útunk vagy az örökkévaló mennyben vagy az örökkévaló pokolban fog végződni (Máté 25:46). El kell döntenünk, hogy elfogadjuk vagy elutasítjuk Krisztus helyettes áldozatát, és addig kell ezt a döntést meghoznunk, míg a földi életünk véget nem ér. A halál után már nem lesz lehetőség dönteni, és sorsunk az lesz, hogy az Isten trónja elé kerülünk, ahol minden leplezetlenül és kendőzetlenül felszínre kerül (Zsidók 4:13). A Róma 2:6-ban ez áll: Isten „mindenkinek cselekedetei szerint fog megfizetni".

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi történik az utolsó ítéletkor?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries