settings icon
share icon
Kérdés

Milyen gyakran kell úrvacsorát venni?

Válasz


A Biblia sehol nem beszél arról, hogy milyen gyakran kell úrvacsorát vennünk. Az 1Korinthus 11:23-26 a következőket írja az úrvacsorával kapcsolatban: „...az Úr Jézus azon az éjszakán, amelyen elárultatott, vette a kenyeret, és hálát adva megtörte, és ezt mondotta: "Vegyétek, egyétek, ez az én testem, amely tiérettetek megtöretik, ezt cselekedjétek az én emlékezetemre." Hasonlóképpen vette a poharat is, miután vacsoráltak, és ezt mondta: "E pohár amaz új szövetség az én vérem által, ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre." Mert valamennyiszer eszitek e kenyeret, és isszátok e poharat, az Úrnak halálát hirdessétek, amíg eljön." Ez a szakasz mindent elmond arról, hogy miként kell úrvacsorát osztani, és hogy mi a jelentősége annak, amit teszünk.

A kenyér, amit Jézus megtört, az Ő testét jelképezi, amely a kereszten megtöretett értünk. A pohár a vérét jelképezi, amely értünk folyt, ezzel pecsételve meg a közte és köztünk levő szövetséget. Valahányszor úrvacsorában részesülünk, nemcsak arra emlékezünk, amit Jézus értünk tett, hanem „jelzésként" is szolgálunk mindazok számára, akik figyelnek minket, és mindazok számára akik részt vesznek benne. Az úrvacsora egy csodálatos képe annak, ami a kereszten történt, amit jelent, és ahogyan hat a hívők életére.

Mivel az úrvacsora Krisztus halálára emlékeztet, úgy tűnhet, hogy elég gyakran kellene élnünk vele. Néhány gyülekezetben havonta, másokban kéthavonta, még másokban hetente osztanak úrvacsorát. A Biblia ugyan nem ad konkrét utasítást az úrvacsoraosztás gyakoriságára nézve, de van egy sáv, amelyben mozoghatunk. Legyen elég gyakran ahhoz, hogy újultan Krisztusra figyelhessünk, de ne túl gyakran ahhoz, hogy rutinná váljon. Mindenesetre nem a gyakoriság számít, hanem a résztvevők szívének az állapota. Tisztelet, szeretet és mély hála kell eltöltsön az Úr Jézus iránt, aki kész volt meghalni a kereszten, hogy magára vegye a bűneinket.

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen gyakran kell úrvacsorát venni?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries