settings icon
share icon
Kérdés

Mi az üröm jelentése a Jelenések könyvében?

Válasz


Az “üröm” egy csillag neve, amiről a Jelenések 8:10-11 igehelye ekképp számol be: “A harmadik angyal is trombitált, és leesék az égről egy nagy csillag, égve, mint egy fáklya, és esék a folyóvizeknek harmadrészére, és a vizek forrásaira; A csillagnak neve pedig üröm: változék azért a folyóvizek harmadrésze ürömmé; és sok ember meghala a vizektől, mivel keserűkké lőnek.” A Jelenések könyvében leírt “trombita-ítéletek” közül a sorban ez a harmadik. A hét trombita ítéletét maga a hetedik pecsét tartalmazza (Jelenések 8:1-5). Az első trombita olyan jégesőt és tüzet hoz, mely elpusztítja a Föld növényvilágának jelentős részét (Jelenések 8:7). A második trombita szavára egy meteorhoz, vagy üstököshöz hasonló égitest csapódik az óceánokba, ami a tengerek élővilága egyharmadának vesztét okozza (Jelenések 8:8-9). A harmadik trombita ítélete hasonló a másodikéhoz, azzal a különbséggel, hogy az óceánok helyett a világ folyóit érinti (Jelenések 8:10-11): egy égő fáklyaként becsapódó csillag a Föld édesvízkészletének harmadát keserűvé teszi, és azok a tömegek, melyek abból isznak, meghalnak.

Az üröm szót az Újszövetség csak itt említi, az Ószövetségben azonban további hét alkalommal fordul elő. Ott szintén minden esetben a keserűséggel, a méreggel és a halállal hozható összefüggésbe. A Jelenések könyve ezen szakasza valójában nem is azt hivatott kifejezni, hogy a bolygónkba becsapódó csillagot a föld lakói ürömnek fogják nevezni. Sokkal inkább arról van szó, hogy az üröm már a bibliai időkben is jól ismert keserű fűszernövény volt. A csillag ezen névválasztásával az Írás azt közli velünk, hogy ezen ítélet hatására a föld édesvízkészletének tetemes hányada annyira keserűvé válik, hogy ihatatlan lesz. Azonban nem csupán arról van szó, hogy a víz keserű-, hanem hogy szó szerint mérgező is lesz. Könnyen belátható, hogy amennyiben a Föld lakosságának egyharmada számára elérhetetlenné válik az ivóvíz, micsoda káosz és rettegés kap szárnyra. Az ember csak néhány napig tud víz nélkül túlélni. A csapásban érintett területek lakói (életüket féltvén) annyira kétségbe esnek ekkor, hogy puszta túlélés reményében (és az Írás figyelmeztetése ellenére) megisszák a mérgezett vizet. Így végül emberek ezrei, ha nem milliói lelik halálukat.

Az ürómről szóló prófécia egy olyan jövendölés, amely még csak most, a jelen világtörténeti korszak utolsó hét évében fog bekövetkezni. Ezt a korszakot az Írás Dániel 70. heteként is említi. Ugyanakkor ez csupán az egyike a hét trombita által kiváltott természeti katasztrófáknak, amelyek farvizén evezve az Antikrisztus nagy hirtelenséggel emelkedik majd világhatalomra (lásd Jelenések könyve 13. fejezete). Mivel ezekben a trombita-ítéletekben “csak” a föld egyharmada pusztul el, így legyenek emberi értelmünk szerint bármennyire is kemények e csapások, Isten ítéletének csupán egy része nyilvánul meg rajtuk keresztül. Teljes haragját az Úr még továbbra is hosszútűrően visszatartja.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az üröm jelentése a Jelenések könyvében?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries