settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan uralkodhatok a gondolataim felett?

Válasz


Sok keresztyén küszködik ezzel a kérdéssel, különösen ebben a technológiailag fejlett világban, de fontos, hogy uralkodni tudjunk a gondolataink felett. „Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet" (Példabeszédek 4:23). A szív az elmét is magában foglalja, és mindent, ami abból származik. Egyszer valaki azt mondta, hogy minden elkövetett bűnt kétszer követünk el: egyszer a gondolatainkban és egyszer, amikor megvalósítjuk a gondolatot. Könnyebb lesz megszabadulni a bűntől, ha már a gyökereknél, azaz a gondolatainkban megtámadjuk őket, és nem várjuk, hogy tettek formájában „kihajtsanak", és akkor próbáljuk meg kigyomlálni.

Ugyanakkor különbség van a kísértés (egy gondolat támad a fejünkben) és a bűn (elmélkedünk és csámcsogunk a gonosz gondolaton) között. Fontos megérteni, hogy amikor egy gondolatunk támad, Isten igéjének alapján kell megvizsgálnunk és eldöntenünk, hogy továbbmehetünk-e azon az úton, vagy el kell utasítanunk és más gondolattal helyettesítenünk. Ha már kialakult egy szokás a gondolkodásunkban, nehezebb megváltoztatni azoknak a gondolatoknak az irányát, ahogy a kocsit is nehéz kimozdítani egy régi kerékvágásból és új nyomra terelni. Íme néhány biblikus lépés, amellyel uralkodhatunk a gondolataink felett, és megszabadulhatunk a gonosz gondolatoktól:

1. Ismerd Isten igéjét, hogy amikor bűnös gondolatod támad (kísértés), fel tudd ismerni, és tudd, hogy mit kell tenned. A pusztában Jézus a Sátán minden kísértésére a Szentírásból válaszolt (Máté 4), mert tudta, hogy milyen irányba kell terelnie a gondolatait ahelyett, hogy elindulna lefelé a gonoszság útján. Amikor a fizikai szükségleteivel kísértetett (változtasd a köveket kenyérré), akkor azt a szakaszt idézte, amely az Istenbe vetett bizalmat hangsúlyozta. Amikor a Sátán azzal kísértette, hogy őt szolgálja, hogy elnyerhesse a világ dicsőségét, Jézus azt az igeszakaszt idézte, amely felszólít, hogy egyedül Istent szolgáljuk és imádjuk, és az Ő dicsőségét hirdessük.

Amikor az volt a kísértés, hogy tegye próbára Istent (hogy lássa, valóban ott van-e Isten és megtartja-e ígéreteit), Jézus egy olyan szakaszt idéz, amely kihangsúlyozza, hogy anélkül kell hinnünk Istenben, hogy bizonyítékot szolgáltatna a jelenlétére. Ha a kísértés órájában a Szentírást idézzük, az nem egy talizmánként szolgál, hanem azzal a céllal, hogy visszaterelje a gondolatainkat a biblikus mederbe. Ehhez viszont már ELŐRE ismernünk kell az igét. Ezért elengedhetetlen, hogy naponta mélyrehatóan foglalkozzunk az igével. Ha tudatában vagyunk, hogy egy bizonyos területen folyamatosan kísértés ér (aggodalmaskodás, kívánság, düh, stb.), akkor olyan igeszakaszokat kell megtanulnunk, amelyek ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak. Ha tudjuk, hogy egyrészt hogyan mondjunk nemet (negatív), másrészt hogyan reagáljunk a kísértő gondolatokra és helyzetekre (pozitív), még mielőtt elhatalmasodnának rajtunk, akkor győzedelmeskedhetünk felettük.

2. Hagyatkozz a Szentlélekre, főleg az által, hogy imádság révén az Ő erejét keresed (Máté 26:41). Ha a saját erőnkre támaszkodunk, elbukunk (Példabeszédek 28:26; Jeremiás 17:9; Máté 26:33).

3. Ne tápláljuk az elménket olyasmivel, ami gonosz gondolatokat eredményez. Ez a mondanivalója a Példabeszédek 4:23-nak. Vigyáznunk kell, hogy mit engedünk be a szívünkbe, és min elmélkedünk. A Jób31:1-ben ez áll: „Szövetséget kötöttem szemeimmel, hogy fiatal lányokra nem nézek vágyakozva" (Egyszerű). A Róma 13:14 arra int, hogy „öltsétek magatokra az Úr Jézus Krisztust; a testet pedig ne úgy gondozzátok, hogy bűnös kívánságok ébredjenek benne". Ezért kerülnünk kell az olyan magazinokat, videókat, honlapokat, beszélgetéseket és helyzeteket, amelyek a bukást készítik elő. Azoknak a társaságát is kerülnünk kell, akik a rossz útra bátorítanának.

4. Elszántan törekedj Isten követésére, és a bűnös gondolatokat cseréld le istenfélő gondolatokkal és tervekkel. Ez a behelyettesítés elve. Ha kísértést érzünk, hogy gyűlöljünk valakit, helyettesítsük a gyűlölködő gondolatokat istenfélő tettekkel: tegyünk velük jót, mondjunk róluk jót, és imádkozzunk értük (Máté 5:44). Ahelyett, hogy lopnánk, dolgozzunk keményen, hogy annyi pénzt tudjunk keresni, hogy még másoknak is adni tudjunk a szükség idején (Efezus 4:28). Amikor megkívánunk egy nőt, elfordítjuk a tekintetünket, dicsérjük Istent, amiért így alkotott minket – férfinek és nőnek –, és imádkozzunk a nőért (pl.: „Uram, segíts ennek a nőnek, hogy ha még nem ismer, megismerhessen, és megtapasztalja a veled való járás örömét", majd gondoljunk úgy rá, mint a húgunkra (1Timóteus 5:2). A Biblia gyakran mondja, hogy „vetkőzzük le" a rossz cselekedeteket és gondolatokat, és „öltözzünk fel" istenfélő tetteket és gondolatokat (Efezus 4:22-23). Ha pusztán félretesszük a gonosz gondolatokat, de nem helyettesítjük őket istenfélőekkel, akkor teret adunk a Sátánnak, hogy gazt hintsen el (Máté 12:43-45).

5. Töltsünk időt más hívőkkel, ahogy Isten tervezte. A Zsidók 10:24-25-ben ez áll: „Figyeljünk oda egymásra is! Biztassuk egymást az isteni szeretetre és a helyes tettekre! Ne hanyagoljuk el a közösség összegyülekezéseit — mint egyesek teszik —, hanem bátorítsuk egymást! Annál is inkább, mivel látjuk, hogy közeledik az a bizonyos Nap" (Egyszerű). A hívő barátok (ideális esetben azonos neműek), akik bátorítanak a változásra, akik imádkoznak velünk és értünk, akik szeretettel rákérdeznek, hogy hogy vagyunk, és akik felelősségre vonnak, hogy elkerüljük a régi dolgokat, valóban értékesek.

Az utolsó és legfontosabb dolog az, hogy mindez semmit sem ér, ha nem helyeztük hitünket Krisztusba mint Megváltónkba. Ez az abszolút kiindulópont! E nélkül nem győzhetjük le a bűnös gondolatokat és kísértéseket, és sem Isten ígéretei nem vonatkoznak ránk, sem a Szentlélek ereje nem elérhető a számunkra.

Isten megáldja azokat, akik igyekeznek úgy tisztelni Őt, ahogy Ő szeretné: azzal, ami a belül vagyunk, és nem azzal, amit másoknak mutatunk. Hadd legyen igaz ránk Jézus állítása Nátánáelről: legyünk olyan férfi vagy nő, „akiben nincsen álnokság" (János 1:47).

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan uralkodhatok a gondolataim felett?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries