settings icon
share icon
Kérdés

A Biblia mit mond az uniformitarizmus kontra katasztrofizmus vitát illetően?

Válasz


Geológiai vonatkozásban az uniformitarizmus az az elképzelés, mely szerint a geológiai folyamatok (erózió, kőzetréteg-süllyedés vagy emelkedés stb.) lényegében ugyanolyanok, mint az empirikusan hozzá nem férhető, azaz meg nem figyelhető távoli múltban. Ezen elv szerint a jelenben végbemenő folyamatok megfigyelése által pontos megállapításokat kellene tudjunk tenni a múltban lezajlott folyamatokról. Ezt az elvet aforisztikusan gyakran abban a mondatban tömörítik össze, mely szerint “a jelen a múlt kulcsa”. Mikor az uniformitárius megközelítéshez szigorúan ragaszkodó személy egy mély kanyont, valamint az annak mélyén csordogáló folyót szemléli, akkor ebben a földrajzi képződményben a folyó által okozott lassú, több millió éve tartó fokozatos erózió hatását véli felismerni.

A katasztrofizmus szó azt az elképzelést takarja, mely szerint természeti katasztrófák (árvizek, földrengések stb.) nagyon gyors ütemben, drámai módon formálhatják át a Föld felszínét, valamint hogy biztosak lehetünk abban, hogy a ma látható geológiai jellegzetességek legalább egy része a múltban lejátszódott katasztrófák során, sebes ütemben alakult ki, nem pedig az uniformitarista megközelítés által feltételezett lassú, fokozatos folyamatok révén. A földfelszín történetének tanulmányozásakor ezért az ismeretlen katasztrófák lehetséges kihatásait is figyelembe kell vegyük - állítják. Az ugyanazt a csörgedező folyóval tarkított kanyont szemlélő katasztrofista viszont már inkább azon tűnődne el, hogy az vajon fokozatos uniformitárius-, vagy gyors katasztrofális erózió eredményeképp jött létre (mint például az a kanyon, amit az U.S. amerikai Washington államban található Toutle folyó nagyon gyorsan vájt ki a Szent Helén-hegy kitörését követő sárlavina/fölcsuszamlás által).

Az uniformitarizmus kontra katasztrofizmus vita magva lényegében a következő kérdésben foglalható össze: a geológusok mely fokig élhetnek a ma ismert geológiai folyamatok (a múlt eseményeire való) kivetítésének, extrapolációjának eszközével, amikor egy-egy adott geológiai folyamat pontos lefolyásáról és idejéről tesznek tudományos érvényességre törő megállapításokat?

A Bibliában értelemszerűen egyszer sem találjuk az uniformitarizmus vagy a katasztrofizmus újkori fogalmait. Arról viszont nagyon is van mondanivalója, hogy a Földet egy globális özönvíz (Noé özönvize) öntötte el. Így minden olyan földtani képződményt, melyet a katasztrófa előtti fokozatos lefolyású uniformitárius folyamatok alakítottak, vagy az özönvíz áradata erodálta, vagy pedig az árvíz során lerakódott hatalmas mennyiségű üledék temette maga alá. Megállapíthatjuk tehát, hogy nem feltétlenül támaszkodhatunk az uniformitárius okfejtésre, mikor mindazon dolgokat vizsgáljuk, melyekre az özönvíz kihatott.

EnglishVissza a magyar oldalra

A Biblia mit mond az uniformitarizmus kontra katasztrofizmus vitát illetően?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries