settings icon
share icon
Kérdés

Mi az az újszövetségi teológia?

Válasz


Az újszövetségi teológia azt tanulmányozza, hogy mit jelentett ki Isten magáról az Újszövetségben. Az újszövetségi teológia rendszere fogja az Újszövetség könyveiben található, Istennel kapcsolatos igazságokat, és egy rendszerezett formában mutatja be. Az Újszövetség a Messiás eljövetelét, amelyet az Ószövetség előrejelzett (Ézsaiás 9), a Messiás Izrael általi elutasítását, a Törvény beteljesedését, az újszövetségi egyház (Krisztus teste) születését, az egyház korát, Jézus Krisztus evangéliumát és a Jézus Krisztusban hívők számára adott utasításokat ismerteti.

Az új szövetség (vagy új testamentum) kifejezést Krisztus használta az utolsó vacsorán (Lukács 22:20). Pál az új szövetségre úgy utalt, mint annak a szolgálatnak a velejére, amelyre elhívatott (2Korinthus 3:6). Az Ószövetség a zsidó nép elhívását és történelmét örökíti meg, és tartalmazza a mózesi törvényt, az ó szövetséget, amelyet Izraelnek sok éven át be kellett tartania. Az Újszövetség azt mutatja be, hogy miként váltotta meg Krisztus a népet a Törvénytől (Galata 4:4-5) kereszthalála révén (Efezus 1:7). Az új szövetség feljebbvaló a réginél (Zsidók 8:6, 13).

A teológia a Biblia doktrínáit tanulmányozza, nyomon követve Isten kinyilatkoztatását az idők kezdetétől a Jelenések könyvének végéig. Az újszövetségi teológia elsősorban krisztológiával, ekkléziológiával és szoteriológiával foglalkozik. Továbbá segít megérteni az eszkatológiát, pneumatológiát, angelológiát, hamartiológiát és más doktrínákat.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az az újszövetségi teológia?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries