settings icon
share icon
Kérdés

Elváltam. A Biblia szerint újraházasodhatom?

Válasz


Sokszor intéznek felénk olyan kérdéseket, mint például „Ezért és ezért elváltam. Megházasodhatok újra?” „Már kétszer váltam el, először a házastársam hűtlensége, másodszor az összeférhetetlenség miatt. Most egy olyan emberrel járok, aki már háromszor vált el, először összeférhetetlenség miatt, másodszor az ő hűtlensége, harmadszor a felesége hűtlensége miatt. Összeházasodhatunk?” Ezeket a kérdéseket nagyon nehéz megválaszolni, mivel a Biblia nem tér ki részletesen az újraházasulások különböző lehetőségeire válás után.

Amit biztisan tudunk, hogy Isten terve az, hogy a házaspárok addig éljenek egymással házasságban, amíg élnek (1 Mózes 2:24; Máté 19:6). Az egyetlen különleges engedély az újraházasodásra a hűtlenség miatti válás (Máté 19:9), ám ez még a keresztyének között is vitát kelt. Egy másik lehetőség az elhagyás — amikor egy hitetlen fél elhagyja a hívő házastársát (1 Korinthus 7:12–15). Ez a rész viszont nem kifejezetten az újraházasodásról szól, hanem arról, hogy a hívő fél maradjon meg a házasságban. Úgy tűnik, hogy testi, szexuális vagy súlyos érzelmi erőszak is elegendő ok a válásra, és valószínűleg az újraházasodásra is. De a Biblia nem tanít kifejezetten erről.

Két dolgot tudunk biztosra. Isten gyűlöli a válást (Malakiás 2:16), és Isten irgalmas és megbocsátó. Minden válás a bűn következménye, akár csak az egyik félé, vagy mindkettőé. Megbocsátja Isten a válást? Természetesen! A válás nem kevésbé megbocsátható, mint bármelyik másik bűn. Minden bűnre van bocsánat a Jézus Krisztusban való hit által (Máté 26:28; Efézus 1:7). Ha Isten megbocsátja a válás bűnét, akkor ez azt jelenti, hogy szabadon újraházasodhatsz? Nem feltétlen. Isten néha arra hív el embereket, hogy egyedülállóak maradjanak (1 Korinthus 7:7–8). Egyedülállónak lenni nem jelent büntetést, hanem lehetőséget ad, hogy Istent szolgáljuk teljes szívből (1 Korinthus 7:32–36). Ugyanakkor Isten Igéje azt is írja, hogy jobb házasnak lenni, mint szenvedéllyel égni (1 Korinthus 7:9). Talán ez néha engedély arra, hogy válás után újra megházasodjunk.

Tehát, lehet vagy ajánlott újraházasodni? Nem tudjuk megválaszolni ezt a kérdést. Végül is, ez közted és a leendő házastársad, illetve legfőképpen Isten között történik. Az egyetlen tanács, amit adhatunk, hogy imádkozz Istenhez bölcsességért arra vonatkozóan, hogy mit tegyél (Jakab 1:5). Nyitott elmével imádkozz, és őszintén kérd Istent, hogy helyezze az Ő vágyait a szívedbe (Zsoltárok 37:4). Keresd Isten akaratát (Példabeszédek 3:5–6) és kövesd az Ő utasításait.

EnglishVissza a magyar oldalra

Elváltam. A Biblia szerint újraházasodhatom?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries