settings icon
share icon
Kérdés

A válás utáni újraházasodás mindig házasságtörésnek számít?

Válasz


Mielőtt megválaszolnám ezt a kérdést, hadd ismételjem meg, hogy „Gyűlölöm azt, aki elválik" (Malakiás 2:16). A fájdalom, zavar és frusztráltság, amit a legtöbb ember érez a válás után minden bizonnyal egyik oka annak, hogy Isten gyűlöli a válást. Biblikus szempontból az újraházasodás kérdése még nehezebb, mint a válás kérdése. Az elvált emberek zöme vagy újraházasodik, vagy erősen fontolgatja az újraházasodást. Mit mond a Biblia erről?

A Máté 19:9 azt írja: „Mondom nektek, hogy aki elbocsátja feleségét — a paráznaság esetét kivéve -, és mást vesz feleségül, az házasságtörő." Vö. Máté 5:32. A Szentírás világosan kimondja, hogy a válás utáni újraházasodás házasságtörés, kivéve, ha a házastárs hűtlen volt. Ennek a „kivételes esetnek" és folyományainak kapcsán kérlek, olvasd el az alábbi cikkeket:
Mit mond a Biblia a válásról és újraházasodásról?
Elváltam. Újraházasodhatok?

Véleményünk szerint vannak olyan esetek, amelyekben a válás és újraházasodás megengedett, és az újraházasodás nem minősül házasságtörésnek. Ilyen esetnek számít a folytatódó házasságtörés, házastárs vagy gyermek testi bántalmazása, vagy ha egy hitetlen fél elhagyja a hívő felet. Nem azt mondjuk, hogy az ilyen körülményeket elszenvedő személy házasodjon újra. A Biblia azt javasolja, hogy újraházasodás helyett maradjon egyedül vagy keresse a megbékélést (1Korinthus 7:11). Ugyanakkor azt is valljuk, hogy Isten a válás révén kegyelmet és irgalmat nyújt az ártatlan félnek, és megengedi, hogy az illető újraházasodjon anélkül, hogy házasságtörést követne el.

Aki a fent említett okon kívüli okból válik el és aztán újraházasodik, az házasságtörést követ el (Lukács 16:18). A kérdés tehát az lesz, hogy az újraházasodás házasságtörés „tettévé" válik, vagy házasságtörés „állapotává". A Máté 5:32-ben; 19:9-ben; és Lukács 16:18-ban használt görög jelen idő arra enged következtetni, hogy a házasságtörés folyamatos állapotáról van szó. Ugyanakkor a görög jelen idő nem mindig jelent folyamatos cselekvést. Néha egyszerűen annyit jelent, hogy valami megtörtént (aorist, pontszerű, gnómikus jelen). Például az „elválik" szó a Máté 5:32-ben jelen időben van, de a válás nem egy folyamatos cselekvés. Véleményünk szerint, helyzettől függetlenül, az újraházasodás nem a házasságtörés folyamatos állapotát jelenti. Csak az újraházasodás tette házasságtörés.

Az ószövetségi törvényben a házasságtörés büntetése halál volt (3Mózes 20:10). Ugyanakkor az 5Mózes 24:1-4 beszél a válás utáni újraházasodásról, és nem nevezi házasságtörésnek, és nem rendeli el az újraházasodott fél halálbüntetését. A Biblia világosan kimondja, hogy Isten gyűlöli a válást (Malakiás (2:16), de sehol nem beszél konkrétan arról, hogy gyűlölné az újraházasodást. A Biblia sehol nem utasít arra, hogy az újraházasodott felek váljanak el. Az 5Mózes 24:1-4 nem állítja, hogy az újraházasodás érvénytelen lenne. A második házasságnak válás révén vetni véget ugyanolyan bűn, mint az elsőnek véget vetni válás révén. Mindkettő azt jelenti, hogy megszegjük az Isten és a tanúk előtti, egymásnak tett fogadalmunkat.

A körülményektől függetlenül, az újraházasodott félnek arra kell törekednie, hogy hűségesen éljen, istentisztelő módon, Krisztussal a házasság középpontjában. A házasság házasság. Isten nem tekinti az újonnan kötött házasságot érvénytelennek vagy házasságtörésnek. Az újraházasodott felek szánják oda magukat Istennek és egymásnak, és tiszteljék meg Istent az által, hogy az új házasságuk hosszantartó és Krisztus-központú lesz (Efezus 5:22-33).

EnglishVissza a magyar oldalra

A válás utáni újraházasodás mindig házasságtörésnek számít?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries