settings icon
share icon
Kérdés

Bűnt követtem el. Szükséges újra megkeresztelkednem?

Válasz


A viszonylag gyakran ismételt kérdések közé sorolható, hogy a bűnt elkövető személyt vajon szükséges-e újra megkeresztelni. A kérdés megválaszolásához először azt fontos megértenünk, mi is a keresztség vétele. Nem a keresztség vált meg minket, és a bűneinket sem az mossa le. A keresztség vétele egyszerűen annak a szemléltetését szolgálja, ami a hívő ember életében végbement, mikor Jézus Krisztusba vetette hitét. A megkeresztelkedés a hívő Krisztus halálával, eltemettetésével és feltámadásával való azonosulását szemlélteti. A Rómabeliekhez írt levél 6:3-4 igerésze ma is így tanít minket: “Avagy nem tudjátok-é, hogy a kik megkeresztelkedtünk Krisztus Jézusba, az ő halálába keresztelkedtünk meg? Eltemettettünk azért ő vele együtt a keresztség által a halálba: hogy miképen feltámasztatott Krisztus a halálból az Atyának dicsősége által, azonképen mi is új életben járjunk.” A bemerítés (azaz a vízbe való alámerülés) aktusa a Krisztussal való eltemettetést jelképezi. A vízből való kijövetel pedig Krisztus feltámadását és a vele való azonosulásunkat szemlélteti, amint azt illusztrálja, hogy arra támadunk fel, hogy “új életben járjunk” (Rómabeliekhez 6:4).

A keresztség vétele azért fontos, mert az az engedelmesség egy lépése – a Krisztusba vetett hit és az iránta való elköteleződés nyilvános kifejezése, valamint a Krisztus halálával, eltemetésével és feltámadásával való azonosulás kihirdetése a teljes teremtett világ előtt. Ha Jézus Krisztust személyes Megváltónkként ismerjük, és felértük, hogy valójában mit is jelentett a keresztség vétele, mikor bemerítkeztünk, akkor semmi szükség nincs arra, hogy újra megkeresztelkedjünk. Ha azonban megkeresztelkedésünk idején Jézust még nem ismertük Megváltókként, akkor igenis újra kell keresztelkednünk. Ha bár ismertük Jézust mint Megváltót, de nem értettük igazán, hogy mi a keresztség vételének jelentősége, akkor talán érdemes újrakeresztelkednünk. Ez viszont egy olyan lelkiismereti kérdés, ami egyedül Istenre és a hívőre tartozik.

Azt is fontos megértenünk, hogy megtért hívő emberként továbbra is fogunk bűnöket elkövetni, bár igaz, hogy amint (szellemileg) érünk Krisztusban a bűn egyre kisebb kihatással kell legyen ránk, és a bűnök előfordulása is egyre és egyre ritkább kell legyen életünkben. Amikor vétkezünk, meg kell valljuk azt Istennek, kérve Őt, hogy bocsásson meg nekünk, és állítsa helyre a vele való bensőséges közösségünket. Ő ugyanis szavát adta, hogy “... hű és igaz, hogy megbocsássa bűneinket és megtisztítson minket minden hamisságtól” (1.János 1:9). A Biblia egyszer sem mondja, hogy újra meg kell keresztelkednünk ahhoz, hogy bűnbocsánatot nyerjünk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Bűnt követtem el. Szükséges újra megkeresztelkednem?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries