settings icon
share icon
Kérdés

Van olyan, hogy újjászületett szüzesség?

Válasz


Az újjászületett szüzesség fogalma arra vonatkozik, hogy miután valaki szexuális kapcsolatot létesített, Isten bocsánatát kérve, lelki megújulás révén „visszaáll" a szüzessége, és az illető szexuális tisztaságot fogad a házasságig. Vannak nők, akik az újjászületett szüzesség fogalmát odáig vitték, hogy műtétnek vetették alá magukat, hogy fizikailag is visszaálljon a „szüzességük".

Valószínűleg azért van ez a fajta nyomás a hívőkön, hogy újjászületett szüzekké váljanak, mert félnek a hívő testvérek ítélkezésétől, vagy talán attól, hogy Isten nem fogadja el őket, hacsak a házasság előtti szexet követően minden lépést meg nem tesznek a „visszaállított szüzesség" érdekében. Ezek egyike sem kellene aggasszon, hiszen Isten mindenkinek megbocsátást és kegyelmet ígér, aki őszinte szívvel kéri (1János 1:9). Nem kell helyrehoznunk magunkban azt, amit Isten már helyrehozott bennünk lelki szinten.

A Biblia azt mondja, hogy amikor újjászületünk, új teremtésekké leszünk, a régi énünk meghal és megszűnik, és új életet nyerünk Isten Szent lelke által (2Korinthus 5:17). Ez azt jelenti, hogy Isten úgy dönt, többé nem emlékezik meg a múltbeli törvényszegéseinkről (Jeremiás 31:34), beleértve a szüzesség házasságon kívüli elvesztését. A bűneinket olyan messzire vetette el Isten, mint amilyen „messze van napkelet napnyugattól" (Zsoltárok 103:12). Semmi kétség nem fér ahhoz, hogy Isten megbocsátja a házasság előtti szexet. Isten egyén iránti szeretetét nem korlátozzák az illető tévedései.

De, bár bűneinket Isten nem rója fel többet nekünk, azok mégis valóságosak, és megvannak földi következményei. Ami egyszer megtörtént, az megtörtént. Ezért nem lehetséges fizikailag „visszaállítani" a szüzességet, ahogy a többi bűn következményeit sem lehet visszafordítani. Viszont a házasság előtti szexszel járó bűntudat érzését magunk mögött hagyhatjuk. Az e fajta bűntudat kétséget ébreszthet bennünk Isten megbocsátó erejében, mivel mi nem tudunk megbocsátani magunknak. Az érzelmeink eluralkodhatnak felettünk, és úgy érezhetjük, hogy túl rosszak vagyunk ahhoz, hogy megbocsátást nyerjünk. Ennek több oka van. Először, a lelkiismeret a megbocsátás ellen szól. A lelkiismeret a bűntudattal és ítélettel foglalkozik, nem pedig az irgalommal és kegyelemmel. Másodszor, a Sátán a „testvéreink vádlója" (Jelenések 12:10), és minden tőle telhetőt megtesz, hogy elhomályosítja Isten szeretetét és irgalmát. De a Sátán hazug és a hazugság atyja (János 8:44). Ha felismerjük, hogy a bűntudat bénultságában az ő érdekeit szolgáljuk, elutasíthatjuk hazugságait, megkapaszkodhatunk a Szentírás ígéreteibe, őszintén elhihetjük, hogy meghaltunk a bűnnek, és elkezdhetünk Istennek élni Krisztusban (Róma 6:11).

Vegyük például Pál apostolt: a Krisztus elleni haragtól fűtve és „az Úr tanítványai elleni fenyegetéstől és öldökléstől lihegve" (ApCsel 9:1), tele volt istenkáromlással és istentelenséggel, Isten mégis megbocsátott neki, és választott edénnyé tette, hogy az evangéliumot hirdesse az egész világon. Pál azt mondja a korinthusiaknak, hogy noha némelyek közülük bálványimádók, házasságtörők, férfi prostituáltak, homoszexuálisok, tolvajok, részegesek, rágalmazók és csalók voltak (1Korinthus 6:9-12), Isten végtelen jósága és ingyen kegyelme által bűnükből megtisztultak, Krisztus igazságossága által megigazultak, Krisztus Lelke által megszentelődtek, Krisztus drága kegyelmével vannak felövezve, és Isten szemében szentek és tökéletesek. Ha tudatában vagyunk Isten megbocsátásának Krisztusban, miként válhatunk a bűntudat rabjává?

Ha hívő létünkre beleestünk a házasság előtti szex hibájába, ahelyett, hogy a szüzességünket próbálnánk „visszaállítani", oda kell szánnunk magunkat Istennek, és tartózkodnunk kell a szexuális kapcsolatoktól a házasságig. A visszaállított szüzesség fogalma nem biblikus. Higgyünk teljes szívünkkel Isten teljes megbocsátásában, és döntsünk úgy, hogy helyesen és neki tetszően élünk – na ez biblikus.

EnglishVissza a magyar oldalra

Van olyan, hogy újjászületett szüzesség?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries