settings icon
share icon
Kérdés

Új hívő vagyok. Mi a következő lépés?

Válasz


Gratulálok! Ha új hívő vagy, épp most kezdődött el az új, örök életed (János 3:16, 10:10)! Bűneid bocsánatot nyertek, és te tiszta lappal kezdhetsz (Róma 4:7). Kimondhatatlan, dicsőült örömöt kaptál (1Péter 1:8-9).

Azon kívül, hogy a Krisztus ismeretéből fakadó csodálatos áldásokban részesülsz, valószínűleg felteszed a kérdést: „Mi jön most? Mi a következő lépés?" A Bibliában találunk néhány fontos alapelvet azok számára, akik kapcsolatba léptek Istennel.

Először, új hívőként kezdd el olvasni a Bibliát. Sok fordítás létezik, és sok helyen neki lehet fogni. Noha tökéletes fordítás nincs, azt javasoljuk, hogy olyan fordítást válassz, amelyiket könnyen megérted, és amely hű a Biblia eredeti szövegéhez. A BibleGateway.com vagy bible.com/hu/versions vagy hasonló oldalakon megtalálod a napjainkban elterjedt népszerű fordításokat. Azt javasoljuk, hogy az olvasást János evangéliumával kezdd vagy valamelyik másik evangéliummal, hogy megtudd, mit tanított és tett Jézus a földi élete során. A gotquestions.org/Magyar/ oldalon számos gyakorlati kérdésre választ találsz, amik Istennel vagy a lelki dolgokkal kapcsolatban felmerülnek. A Biblia arra int, hogy „Igyekezz kipróbált emberként megállni az Isten előtt, mint olyan munkás, aki nem vall szégyent, hanem helyesen fejtegeti az igazság igéjét" (2Timóteus 2:15).

Másodszor, új hívőként kezdj el imádkozni. Imádkozni egyszerűen annyi, mint Istennel beszélgetni. Sokan azt hiszik, hogy az imádság egy formális szöveg, amit csak istentiszteleteken szoktak elmondani. A Biblia azonban arra bíztat, hogy szüntelenül imádkozzunk (1Thesszalonika 5:17). Éjjel és nappal Istent kell dicsérnünk. Ha szeretnénk jobban megismerni Istent, rendszeresen kommunikálnunk kell vele.

A nap során hálát adhatsz Istennek, kérheted, hogy válaszoljon napi szükségleteidre, és imádkozhatsz másokért. Az is fontos, hogy más hívőkkel is együtt imádkozz, bátorítván egymást, dicsérvén Istent, és választ várván mindenki kérésére. Kezdésként alapul veheted az Úr imádságát (Máté 6:9-13).

Harmadszor, új hívőként keresztelkedj meg/merítkezz be. A bemerítkezés/keresztség az új életedet jelképezi Krisztusban, és tudtul adja, hogy most már Jézushoz tartozol. Maga Jézus is bemerítkezett (Lukács 3:1-22), és arra szólítja fel követőit, hogy ők is ezt tegyék. A keresztséget Jézus legelső követői is gyakorolták (ApCsel 2:41).

Általában a helyi gyülekezet vezetői végzik a bemerítést. A gyülekezet pásztora vagy vezetői örömmel beszélnek neked a keresztségről, ha szeretnél többet megtudni.

Negyedszer, új hívőként köss barátságot más hívőkkel. A keresztyén életet másokkal együtt érdemes élni. Jézus szolgálata nagy részét a 12 tanítványával, legközelebbi barátaival osztotta meg. Minket is arra hív, hogy másokkal közösségben éljünk. Az Újszövetségben több mint 50 „egymás" verset találunk, amelyek arra buzdítanak, hogy szeressük egymást, szolgáljunk egymásnak, bátorítsuk egymást, imádkozzunk egymásért. Ezen parancsolatok mindegyike megköveteli, hogy kapcsolatban állj más hívőkkel.

Épp a többi hívővel való közösség a célja a helyi gyülekezeteknek. Ha találsz a környékeden egy bibliahű gyülekezetet, érdemes csatlakoznod. Ha nincs a környékeden gyülekezet, imádkozz, hogy Isten összehozzon más hívőkkel.

Ötödször, új hívőként segíts másoknak. Amikor elkezded a keresztyén életet, egy új szeretetet fedezel fel magadban, amellyel másoknak szeretnél segíteni. A Szentlélek vezetni fog, hogy miként tudsz segíteni. Szolgálhatsz a közösségedben levő szegények felé, segíthetsz a szomszédodnak a kerti munkákban, vagy meglátogathatsz egy beteg barátot a kórházban. A Lélek világosan megmutatja, hol tudod kimutatni Isten szeretetét (1János 3:17-18).

Hatodszor, új hívőként oszd meg valakivel a hitedet. A keresztyénné válás nem titkolózásra, hanem ünneplésre ad okot! Mondd el mindenkinek, aki meghallgat, hogy mit tett Krisztus az életedben. Bizonyos esetekben mások a te példádat látva juthatnak hitre. Épp mielőtt visszament volna a mennybe, Jézus azt parancsolta a tanítványoknak, hogy tegyenek tanítvánnyá minden népet (Máté 28:19-20). A hívőknek ma is az az elhívásuk, hogy megosszák a bennük levő reménységet másokkal (1Péter 3:15-16).

Végezetül, ez csak néhány hasznos tipp, amelyek által növekedni tudsz az új hitedben, és nem egy követelménylista, ami ahhoz szükséges, hogy keresztyénné válj, vagy megmaradj keresztyénnek. Kegyelemből van üdvösségünk, hit által, nem pedig saját cselekedeteinkből (Efezus 2:8). Isten kezdte el benned a jó munkát, és megígérte, hogy véghez is viszi (Filippi 1:6). Isten áldása kísérjen a hitbeli fejődésed útján!

EnglishVissza a magyar oldalra

Új hívő vagyok. Mi a következő lépés?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries