settings icon
share icon
Kérdés

Milyen lépések vezetnek az üdvözüléshez?

Válasz


Sokan keresik az „üdvözülés lépéseit”. Az tetszik az embereknek, ha kapnak egy olyan útmutatót, ami megmutatja, melyik öt lépés vezet el az üdvösségre. Ilyen például az iszlám öt oszlopa. Az iszlám szerint, ha valaki betartja az öt oszlopnak nevezett rendelkezéseket, akkor garantáltan üdvözül. Mivel tetszik az embereknek a lépésről-lépésre való üdvözülés gondolata, sok keresztyén elköveti azt a hibát, hogy az üdvözülést egy lépésről-lépésre történő folyamat eredményeként mutatja be. A római katolicizmusban hét szentség van. Bizonyos keresztyén felekezetek még az üdvözülés lépésének tartják a bemerítést, a nyilvános vallástételt, a bűntől való elfordulást, a nyelveken szólást stb. Ellenben a Biblia az üdvösségnek csak egy lépését tárja elénk. Amikor a filippibeli börtönőr megkérdezte Pált, hogy mit kell tennie, hogy üdvözüljön, akkor Pál válasza az volt, hogy higgyen az Úr Jézus Krisztusban, és üdvözülni fog (Cselekedetek 16:30–31).

Az üdvözülés egyetlen „lépése” a Jézus Krisztusba, mint megváltóba vetett hit. A Biblia üzenete teljesen egyértelmű. Mindnyájan vétkeztünk Isten ellen (Róma 3:23). Bűneink miatt megérdemeljük, hogy örökre távol legyünk Istentől (Róma 6:23). Irántunk való szeretetéből (János 3:16) Isten emberré lett, és magára vállalva büntetésünket meghalt helyettünk (Róma 5:8; 2 Korinthus 5:21). Bűnbocsánatot és mennyei örök életet ígér mindazoknak, akik kegyelemből, hit által elfogadják Jézus Krisztust személyes megváltójuknak (János 1:12; 3:16; 5:24; Cselekedetek 16:31).

Az üdvösség nem általunk követendő lépésekről szól. Igen, a keresztyén merítkezzék be. Igen, a keresztyén vallja meg nyilvánosan, hogy Krisztus a megváltója. Igen, a keresztyén forduljon el a bűnöktől. Igen, a keresztyén kötelezze el magát az Istennek való engedelmeskedés mellett. Ugyanakkor, ezek nem az üdvözülés lépései. Ezek az üdvösség eredménye. A bűnünk miatt semmilyen formában nem érdemelhetjük ki az üdvösségünket. Még ezer lépés sem lenne elegendő. Ezért kellett Jézusnak meghalnia helyettünk. Egyáltalán nem tudjuk megfizetni a bűneink miatt fennálló tartozást, nem tudjuk magunkat tisztára mosni. Csak Isten gondoskodhatott üdvösségünkről, és meg is tette. Maga Isten lépte meg a „lépéseket”, és így bárkinek üdvösséget adhat, aki ezt elfogadja tőle.

Az üdvösség és a bűnbocsánat nem általunk követendő lépésekről szól. Az a lényege, hogy elfogadjuk Krisztust megváltónknak, és elismerjük, hogy ő vitt véghez mindent helyettünk. Isten egyetlen lépést vár tőlünk: fogadjuk el Jézus Krisztust megváltónknak, és csak őbenne bízzunk üdvösségünk kérdésében. Ez különbözteti meg a keresztyén hitet az összes többi világvallástól, mert azokban mind bizonyos lépéseket kell követni az üdvözüléshez. A keresztyén hit arról szól, hogy Isten már megtette a lépéseket, és egyszerűen azt várja, hogy hit által befogadjuk őt.

Döntést hoztál Krisztus mellett annak alapján, amit itt olvastál? Ha igen, kérlek kattints a lentebb lévő “Ma elfogadtam Krisztust” gombra.
EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen lépések vezetnek az üdvözüléshez?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries