settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia az újraházasodás lehetőségéről, ha a válásra még az újraházasulandó fél lelki üdvözülése előtt került sor?

Válasz


Ez egy nagyon nehéz, de egyben érdekes és kihívást jelentő kérdés. Egyesek azt mondanák, hogy mivel a Krisztusban hívő ember “új teremtés”, akiben “újjá lett minden” (2.Korinthusbeliekhez 5:17), ezért (Krisztus vére) a válás bűnét – annak minden következményével együtt – elmossa, és ezzel azt is lehetővé teszi, hogy az a személy, aki még azelőtt vált el, mielőtt hitre jutott volna, újraházasodjon. Mások viszont azt mondanák erre, hogy bár az Úr Jézus Krisztus engesztelő áldozata a válás bűnére is elegendő volt, magát a bűn következményeit nem törölte el, ezért az a személy, aki még azelőtt vált el, mielőtt hívővé lett, nem házasodhat újra.

Annak ténye csak nehezebbé teszi ezt a kérdést, hogy még azt illetően is különböző nézetek léteznek, hogy a keresztények újraházasodhatnak-e, vagy sem. Arra kérünk, hogy a teljesebb kép érdekében olvasd el az oldalunkon található következő cikkeinket:
“Mit mond a Biblia a válásról és az újraházasodásról?”
“Elváltam. A Biblia szerint újraházasodhatom?”
“A válás utáni újraházasodás mindig házasságtörésnek számít?”
“A bántalmazás elég ok a válásra?”
“Melyek a válás bibliai alapjai?”

Amikor a Biblia a házasságról beszél, nem csak a házasulandó keresztényekről/hívekről szól. A házasságra vonatkozó bibliai elvek egyetemesek. Ha egy nem üdvözült férfi és nő házasodik össze, ők Isten szemében éppúgy házasoknak számítanak, mint az életüket összekötő keresztény férfi és nő. Pusztán azért, mert Ők nem hívők, még épp úgy egy testet alkotnak (1.Mózes 2:24). Isten pedig változatlanul gyűlöli a válást (Malakiás 2:16). Isten volt az, Aki őket is egybekapcsolta, és nem akarja, hogy elváljanak (Máté 19. fejezet). Bár minden bűnünk – múltbeli, jelenlegi és jövőbeli – lelki üdvünk elérésének pillanatában megbocsátást nyer, a megváltás nem törli el azon bűnök következményeit, amelyeket azelőtt követtünk el, hogy Krisztusba vetettük volna hitünket, mint ahogyan azokét sem, melyeket azóta követ(t)ünk el. Bár Jézus megfizette a bűneinkért járó (örök) büntetést, a bűnnek ettől viszont még mindig nagyon is kézzelfogható negatív következményei vannak. Meggyőződésünk tehát, hogy amennyiben a válás nem a Biblia által engedélyezett, jól meghatározott okokból kifolyólag ment végbe, akkor az újraházasodásnak sem az üdvözülés előtti-, sem pedig az üdvözülés utáni válás esetében nincs bibliai alapja.

Ahogy azt azonban a fent felsorolt cikkek is jelzik, hisszük, hogy bizonyos esetben van kivétel a szabály alól. Ha a válás megbánás nélküli, ismételt házasságtörés okán történt, akkor úgy hisszük, hogy a megcsalt fél újraházasodhat. Ez akkor is igaz, ha az ártatlan, szenvedő házasfél a válás idején hívő volt, és akkor is, ha nem. Az erre a kérdésre adott válasz tehát a válás körülményeinek függvénye. Azon álláspont mellett kardoskodunk, miszerint nem az a végső döntő tényező, hogy a válás a lelki üdvösség elnyerése előtt vagy után történt. Azonban képviseljünk bármilyen más álláspontot is ebben a konkrét témában, azt mindenkinek fontos megértenie, hogy az üdvözülés nem mentesít, és nem is szabadít fel minket minden ostoba és bűnös döntés evilági következménye alól, amelyet a Krisztusban való hitre jutásunk előtt (vagy után) hoztunk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia az újraházasodás lehetőségéről, ha a válásra még az újraházasulandó fél lelki üdvözülése előtt került sor?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries