settings icon
share icon
Kérdés

Mire utal Isten üdvözítő kegyelme?

Válasz


Mint kifejezés, az üdvözítő kegyelem arra az áldásos tulajdonságra vonatkozik, amely egy személyt vagy dolgot elfogadhatóvá tesz. De a biblikus jelentés nem erre vonatkozik. A kegyelem szó a Bibliában azt jelenti: meg nem érdemelt segítség, amelyet Isten nyújt az emberek felé, hogy megújuljanak vagy megszentelődjenek, illetve Isten jóindulata az arra nem méltók iránt. Biblikusan szólva az üdvözítő kegyelem Istennek a kegyelme, amellyel valakit üdvözít.

A Szentírás azt mondja, hogy a kegyelem, az Úr meg nem érdemelt jóindulata elengedhetetlen, mert „a törvény cselekedeteiből nem fog megigazulni egyetlen halandó sem őelőtte" (Róma 3:20). Isten üdvözítő kegyelmét kizárólag a Krisztusba vetett hit által lehet elnyerni: „Most pedig a törvény nélkül jelent meg Isten igazsága... Isten pedig ezt az igazságát most nyilvánvalóvá tette a Krisztusban való hit által minden hívőnek" (Róma 3:21-22).

Az üdvözítő kegyelem a megszentelődésünket eredményezi, azt a folyamatot, amely által a Krisztus képére formál minket. Az üdvösség pillanatában kegyelemből, hit által Isten új teremtményekké formál (2Korinthus 5:17). Megígéri, hogy soha nem hagyja el gyermekeit: „Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára" (Filippi 1:6).

Semmi sincs bennünk, ami dicséretre méltó lenne Isten előtt (Róma 3:10-11) – magunktól nem nyerünk „üdvözítő kegyelmet". Mivel alapvetően elfogadhatatlanok vagyunk Isten előtt, felvetődik a kérdés, ahogy Jézus tanítványaiban is: „Akkor ki üdvözülhet?" Jézus biztató választ ad: „Ami lehetetlen az embereknek, az Istennek lehetséges" (Lukács 18:26-27). Az üdvösség Isten munkája. Ő megadja a szükséges kegyelmet. Az üdvözítő kegyelem maga Krisztus. Kereszten elvégzett munkája az, ami üdvözít, nem a saját érdemeink.

Könnyű azt hinni, hogy hitünkkel kis mértékben ugyan, de hozzájárulunk megváltásunkhoz. Végül is, Krisztus érdeme hit által lesz a miénk, és úgy tűnik, a hitünk belőlünk fakad. De a Róma 3:10-12 szerint senki sem keresi Istent. Az Efezus 2:8-9 hozzáteszi: „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez". A Zsidók 12:2 azt mondja, hogy Jézus a hit szerzője és beteljesítője. Isten üdvözítő kegyelme teljes mértékben az Ő ajándéka. Még az a képesség is, amellyel elfogadjuk az üdvözítő kegyelmet, egy másik ajándék Istentől.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mire utal Isten üdvözítő kegyelme?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries