settings icon
share icon
Kérdés

Milyen jelei vannak az üdvözítő hitnek?

Válasz


Ez a keresztyén élet legfontosabb kérdése. Sok hívő kételkedik az üdvösségében, mert nem látja az őszinte hit jeleit az életében. Vannak, akik szerint soha nem szabadna kételkednünk a Krisztus-követésünkben, de a Biblia arra int, hogy vizsgáljuk meg magunkat, hogy valóban hitben vagyunk-e (2Korinthus 13:5). Szerencsére Isten bőséges információval ellátott azzal kapcsolatban, hogy meggyőződhessünk az örök életünk tényéről. János első levele konkrétan ebből a célból íródott: „Ezt azért írtam nektek, akik hisztek Isten Fia nevében, hogy tudjátok: örök életetek van" (1János 5:13).

Az 1János egy sor tesztet vonultat fel, amelyekkel megvizsgálhatjuk magunkat és a hitünket. Ezek vizsgálata során ne feledjük, hogy senki sem tesz ezeknek tökéletesen eleget minden alkalommal, de ezeknek rá kell világítaniuk a rendszeres dolgokra, amelyek az életünket jellemzik, miközben növekedünk a kegyelemben.

1. Szeretsz közösségben lenni Krisztussal és megváltott népével? (1János 1:3)

2. Mások szerint a világosságban jársz vagy inkább a sötétségben? (1János 1:6-7)

3. Beismered és megvallod a bűneidet? (1János 1:8)

4. Engedelmeskedsz Isten igéjének? (1János 2:3-5)

5. Az életed azt igazolja, hogy Istent szereted, vagy a világot? (1János 2:15)

6. Az jellemzi-e az életed, hogy „azt teszed, ami helyes"? (1János 2:29)

7. Igyekszel-e tiszta életet élni? (1János 3:3)

8. Érzékeled-e a bűneid mértékének csökkenését? (1János 3:5-6) Megj.: ez azt jelenti, hogy nem folytatsz bűnös életvitelt, és nem azt, hogy teljesen bűntelen az életed.

9. Szeretetet tanúsítasz más hívők iránt? (1János 3:14)

10. Krisztussal is jársz, vagy csak bort iszol és vizet prédikálsz? (1János 3:18-19)

11. Tiszta a lelkiismereted? (1János 3:21)

12. Tapasztalsz győzelmeket a keresztyén életviteledben? (1János 5:4)

Ha mindegyik kérdésre tényleg igennel tudsz felelni (vagy legalább is a többségükre), akkor az igaz üdvösség gyümölcsét termed. Jézus azt mondta, hogy a gyümölcseinkről látszik meg, hogy a tanítványai vagyunk (Máté 7:20). A gyümölcstelen ágak – az olyan hívők, akik nem termik a Lélek gyümölcsét (Galata 5:22-23) – levágatnak és a tűzbe vettetnek (János 15:2). Az őszinte hit nemcsak hisz Istenben (az ördögök is hisznek – Jakab 2:19), hanem a bűn nyílt megvallásához és a Krisztus parancsolatainak a megtartásához vezet. Ne feledd, hogy kegyelemből, hit által van az üdvösség, nem a cselekedeteink által (Efézus 2:8-9), de a cselekedeteinknek tükrözniük kell az üdvösséget a gyakorlatban (Jakab 2:17-18). Az igazi üdvözítő hit mindig cselekedeteket szül; az a hit, amely soha nem nyilvánul meg tettekben, az nem is igazi hit, és nem vezet el az üdvösségre.

Emellett ne feledkezzünk meg Isten ígéreteiről és a harc valóságáról, amelyben részt veszünk. A Sátán ugyanannyira valóságos, mint Jézus Krisztus, és kiváló ellenfele a lelkünknek. Miután Krisztushoz fordulunk, a Sátán minden lehetőséget megragad, hogy megtévesszen és legyőzzön minket. Megpróbál meggyőzni, hogy méltatlanok vagyunk, vagy hogy Isten lemondott rólunk. Amikor Krisztusban vagyunk, biztosak lehetünk, hogy megtart minket. A János 17:11-ben Jézus maga imádkozott értünk, hogy az Atya tartson meg minket „a te neved által, amelyet nekem adtál, hogy egyek legyenek, mint mi." Majd a 15. versben ezt kérte: „őrizd meg őket a gonosztól." A János 10:27-29-ben Jézus azt mondta: „Az én juhaim hallgatnak a hangomra, és én ismerem őket, ők pedig követnek engem. Én örök életet adok nekik, és nem vesznek el soha, mert senki sem ragadhatja ki őket az én kezemből. Az én Atyám, aki nekem adta őket, mindennél nagyobb, és senki sem ragadhatja ki őket az Atya kezéből". Ha meghallod Jézus hangját és engedelmeskedsz neki, akkor te is a juhai közé tartozol, és soha nem fog elengedni téged. Jézus egy csodálatos képet festett itt a hívőkről, akik az Ő szerető kezének biztonságában vannak, és akiket még az Atya hatalmas keze is körülfog, ezzel kétszeresen biztosítva az örök biztonságot.

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen jelei vannak az üdvözítő hitnek?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries