settings icon
share icon
Kérdés

Üdvözíthet-e Isten engem?

Válasz


Az évek során emberek milliói tették fel ezt kérdést: „Képes-e Isten üdvözíteni engem?" Nemcsak hogy képes üdvözíteni, hanem egyedül Ő képes üdvözíteni. Ahhoz, hogy megértsük, miért „Igen!" a válasz erre a kérdésre (Képes-e Isten üdvözíteni engem), meg kell értenünk, miért van egyáltalán szükség az üdvözítésre. Amikor Ádám engedetlenkedett Istennel szemben az Éden kertjében, bűne megfertőzte a teremtés többi részét is (Róma 5:12), és az Ádámtól örökölt bűnös természet elválasztott minket Istentől. Isten óriási szeretete azonban készített egy tervet (1Mózes 3:15). Jézus Krisztus személyében emberként jött a földre, és kész értünk áldozni az életét, magára vállalva a nekünk járó büntetést. Amikor Megváltónk a kereszten azt mondta, hogy „elvégeztetett" (János 19:30), bűnünk adóssága örökre ki lett fizetve. Jézus Krisztus megváltott minket a biztos haláltól és a szörnyűséges, Isten nélküli örökkévalóságtól.

Ahhoz, hogy részesülhessünk Krisztus engesztelő áldozatában, a bűn fizetségét illetően csak belé és az Ő áldozatába vethetjük bizalmunkat (János 3:16, ApCsel 16:31). Abban a pillanatban, hogy ezt megtesszük, Isten Krisztus igazságosságával fedez be minket (Róma 3:22). E nélkül a ránk ruházott igazságosság nélkül soha nem lennénk képesek bemenni a szent Isten jelenlétébe (Zsidók 10:19-25).

Az üdvösség azonban nemcsak örök sorsunkra van hatással, hanem egy azonnali hatása is van. A jó hír az, hogy Krisztus befejezett munkája a kereszten megszabadított minket az örök elszakítottságtól Istentől, és attól a hatalomtól, amelyet a bűn gyakorol rajtunk jelenleg. Amikor elfogadjuk Krisztust, a Lélek lakozást vesz bennünk, és többé nem a bűnös természet fog uralkodni rajtunk. Ez a szabadság lehetővé teszi számunkra, hogy nemet mondjunk a bűnre, és leküzdjük a test bűnös vágyainak köteleit. „Ti azonban nem test szerint éltek, hanem Lélek szerint, ha Isten Lelke lakik bennetek" (Róma 8:9).

Nem számít, ki vagy és mit tettél. Jézus Krisztus azért jött el a világba, hogy megmentse a bűnösöket (1Timóteus 1:15), és mi mindnyájan bűnösök vagyunk (Róma 3:23). Egyikünk sem esik kívül Isten üdvözítő kegyelmének hatótávolságán (Ézsaiás 59:1). Pál apostol nagyszerű példa Isten messze nyúló kegyelmére. Élete első felében Pál gyűlölte, bebörtönöztette, üldözte és még meg is ölette a keresztyéneket. Aztán egyszer csak találkozott Jézus Krisztussal, és ennek következtében ő lett minden idők legnagyszerűbb misszionáriusa. Ha Isten képes volt üdvözíteni Pált, aki első a bűnösök között (1Timóteus 1:15), akkor bárkit képes üdvözíteni.

Az ember Isten teremtésének korona ékköve, akit a képmására alkotott (1Mózes 1:26). Isten azt szeretné, ha mindnyájan üdvözülnénk (1Timóteus 2:4), és egyikünk sem kárhozna el (2Péter 3:9, Ezékiel 18:32). Azokat, akik hisznek Jézus nevében, Isten feljogosítja, hogy Isten gyermekeivé legyenek (János 1:12). Hogy mit tesz az Úr gyermekeivel, az a 91. zsoltárban van megírva: „Mivel ragaszkodik hozzám, megmentem őt, oltalmazom, mert ismeri nevemet. Ha kiált hozzám, meghallgatom, vele leszek a nyomorúságban, kiragadom onnan, és megdicsőítem őt" (Zsoltárok 91:14-15).

EnglishVissza a magyar oldalra

Üdvözíthet-e Isten engem?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries