settings icon
share icon
Kérdés

Meddig túl fiatal az ember ahhoz, hogy járjon valakivel?

Válasz


Az, hogy az ember meddig „túl fiatal” egy romantikus kapcsolathoz, függ az illető érettségétől, céljaitól és gondolkodásmódjától is. Általában elmondható, hogy minél fiatalabbak vagyunk, tapasztalatok híján annál éretlenebbek is. Akinek még önmagáról is csak kialakulóban van a képe, jó eséllyel nem áll elég biztos talajon ahhoz lelkileg, hogy egészséges módon tudja elkötelezni magát valaki mellett. Az ilyen ember hajlamosabb meggondolatlan döntéseket hozni, amelyek azután érzelmi, testi, lelki vagy hitbeli sérülésekhez vezetnek.

Aki romantikus kapcsolatba bonyolódik, szinte folyamatos kísértésnek teszi ki magát, különösen amikor „komolyabbra fordul a dolog”, és fokozódik a másik iránt táplált vonzalom. A kiskamaszokra (de a nagykamaszokra) is olyan hormonális és társadalmi nyomás nehezedik, amely időnként szinte elviselhetetlennek tűnhet. Minden nap új érzéseket hoz: kétellyel, félelemmel és zavarodottsággal vegyes örömöket és lelkesedést, és az ember ilyenkor „azt se tudja, hol áll a feje”. A fiatalok idejük jelentős részét annak a kutatásával töltik, hogy kik is ők valójában, és mi közük a világhoz, valamint az őket körülvevő emberekhez. Ebben az életszakaszban már-már túl soknak tűnne, hogy valaki e kikerülhetetlen terheket még egy szerelmi kapcsolattal is tetézze, különösen akkor, ha az a másik is ugyanazokkal a nehézségekkel küzd éppen. Az ilyen korai kapcsolatok könnyen kárt tehetnek a még sérülékeny és formálódó énképben, a kísértés elleni küzdelmekről már nem is beszélve. Amikor a házasság gondolata még meglehetősen távolinak tűnik, valószínűleg nem érkezett még el az udvarlás vagy együtt járás ideje. Minden érintett számára sokkal biztonságosabb ilyenkor a csoportos tevékenységekben való részvétel, ahol anélkül alakulhatnak ki barátságok a fiatalok között, és fejlődhetnek szociális készségeik, hogy a romantikus kapcsolatok terhével és óhatatlan nehézségeivel is meg kellene birkózniuk.

Akárhány éves legyen tehát az illető, akkor érdemes romantikus kapcsolatba kezdenie bárkivel is, amikor már szilárd hitbeli alapra tud építkezni, és megtanulta, hogyan keresheti folyamatosan Isten akaratát. Ez is rendkívül izgalmas vállalkozás, melyről – a szerelemmel ellentétben – bátran elmondhatjuk, hogy „nem lehet elég korán kezdeni”: „Senki meg ne vessen ifjú korod miatt, hanem légy példája a hívőknek beszédben, magaviseletben, szeretetben, hitben, tisztaságban.” (1Tim 4:12)

EnglishVissza a magyar oldalra

Meddig túl fiatal az ember ahhoz, hogy járjon valakivel?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries